RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

В Україні розкрили проросійську політичну "піраміду" на чолі з нардепом: фото та аудіо

Служба безпеки України викрила механізм підкупу виборців і впливу РФ на результати майбутнього голосування на виборах президента України.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Для функціонування і реалізації злочину використовувалася так звана "брудна готівка", отримана незаконним шляхом. "Особи, залучені до цієї діяльності, з самого початку усвідомлювали її протиправний характер і передбачену законом кримінальну відповідальність за свої дії", - підкреслив заступник голови Служби Віктор Кононенко.

Реалізація проекту передбачала формування у виборчих округах так званої "піраміди": керівник сектора - старший виборчої дільниці - "десятки" - "двадцятки", які повинні забезпечити необхідну кількість голосів на користь конкретного кандидата.

СБУ встановила, що основним координатором мережі є один з діючих народних депутатів України. Керівники так званих "польових штабів", серед яких громадяни РФ, України і іноземці, які довгий час працювали в Росії, де здійснювали організацію виборчих компаній провладних кандидатів і партій.

Водночас, як повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" поінформоване джерело, координував і фінансував цю виборчу піраміду народний депутат Валерій Дубіль. У кожній області організація мала свого представника, і одним з таких осіб був член ВО "Батьківщина" Руслан Богдан.

"Кошти на підготовку цієї піраміди і звіти про її створення почали надаватися ще до офіційного старту президентської виборчої кампанії", - зазначив заступник голови СБУ.

Формування "піраміди" продовжилося і після офіційного початку виборчої кампанії, в січні 2019 року. Для цього надходили нові транші готівки в іноземній валюті, конвертувалися в гривню і лунали на місцях.

"Розмір оплати праці так званих "старших виборчих дільниць", яких скорочено називають "СВД" і членів "десяток" ріс пропорційно наближенню виборів", - підкреслив Віктор Кононенко.

Обсяги фінансування мережі в різних регіонах були чітко розраховані відповідно до кількості виборців, розміру округів і чисельності дільничних комісій. До матеріалів справи також долучені заяву одного з народних депутатів України, до якого зверталися фальсифікатори. Зараз СБУ спільно з Генеральною прокуратурою та ДБР проводить десятки обшуків в учасників угруповання.

Як повідомляв "Апостроф", 24 лютого об'єднані сили націоналістів проведуть в Києві "Віче гідності за чисті вибори".