RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Хто буде "зеленим" прем'єром України: джерела назвали головного претендента

В Україні активно говорять про те, хто займе друге за значимістю крісло - прем'єр-міністра . У штабі президента Володимира Зеленського заявили, що Захід дав свій список претендентів.

"Захід дав нам свій список. Не скажу, що у нас всі кандидатури збіглися, але це точно буде хтось із цієї демократичної тусовки. Нам нарешті потрібен прем'єр-технократ", - прокоментувало "Апострофу" джерело в штабі Зеленського.

У штабах партій Зеленського і Вакарчука, які, найімовірніше, прийдуть до спільного коаліційного рішення, зараз найчастіше звучить прізвище Владислава Рашкована, заступника виконавчого директора від України в Міжнародному валютному фонді (МВФ). Неодноразово називалося прізвище секретаря РНБО Олександра Данилюка. Але той уже заявив, що поки не бачить своє майбутнє на цій посаді - можливо, й тому, що він не дуже-то відповідає всім тим вимогам, які публічно озвучив Зеленський.

За словами співрозмовника "Апострофа", близького до фінансового сектору України та особисто знайомого з Рашкованом, його сильними сторонами є "вміння відчувати кон'юнктуру і мінливі обставини".

"Він завзятий прихильник реформ і поки працював у НБУ, був готовий захищати їх за всяку ціну", - сказав співрозмовник видання. Також, за його словами, на користь кандидатури Рашкована на пост прем'єра говорить те, що він знає МВФ, що називається, зсередини, і, з огляду на те, що Україні, найімовірніше, доведеться продовжувати тривалу співпрацю з фондом, "таке призначення на посаду виглядало б цілком логічним".

Однак джерело вважає, що Рашковану може бути складно існувати в умовах української політики. Крім того, у нього немає великого досвіду роботи в реальному секторі економіки.

Фінансовий експерт Олексій Кущ, зокрема, вважає, що Владислав Рашкован на посаді прем'єр-міністра буде "не на своєму місці".

"Є два основних бачення щодо голови уряду. Перше - це політична фігура, яка, по ідеї, є консолідуючою в коаліції. Другий концепт - це технократ, який має команду професіоналів, які під егідою сильного політичного лідера проводять досить тривалі, системні структурні реформи", - сказав Кущ "Апострофу", зазначивши, що за фактом Рашкован не є ні тим, ні іншим.

"Владислав Рашкован позиціюється, найперше, як технократ, але навряд чи у нього буде своя команда", - погоджується фахівець відділу продажів боргових цінних паперів інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Фурса.

За його словами, є великий ризик того, що уряд буде сформовано з людей олігархів Ігоря Коломойського і Ріната Ахметова, а також впливового міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Тому такий Кабмін не зможе займатися реформами.

"Це такий демонстративний хід, коли є прем'єр, але у нього не буде реальних повноважень", - пояснив Фурса.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Весільний прем'єр: яку гру затіває Коломойський за спиною у Зеленського .