RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Влада обговорює можливість проведення виборів восени 2023 року: чим це загрожує Банковій

Незважаючи на тривалу повномасштабну війну з Російською Федерацією, деякі люди в Україні вже серйозно замислилися над своїм політичним майбутнім. Зокрема, є ймовірність проведення у 2023 році парламентських виборів.

Про те, що це може загрожувати нинішнім мешканцям Банкової, "Апострофу" розповіли політичні експерти.

На думку Віктора Небоженка, причина розмов про можливі осінні вибори у 2023 році – це бажання нинішніх можновладців залишитися на чолі країни.

Читайте також: Такого не було 100 років: що відбувається у Конгресі США

Він зазначив, що Володимир Зеленський, здається, досі просто не розуміє: в політиці не можна вирішувати усі проблеми одній людині – є Конституція, поділ гілок влади тощо.

"Провести вибори під час війни – невдала ідея. Можна їх провести хоч на другий день після закінчення війни, через "Дію", з якимись маніпуляціями, всі ж це розуміють. Проблема тільки в тому, що Зеленський та Андрій Єрмак забувають – українці незалежно від хитрощів влади спокійно виходять на майдани. У повоєнного українського суспільства буде не лише багато зброї та право заявити, що країна повинна змінюватись, але й традиційна "зброя" – майдан. Тому навіть якщо президент захоче провести такі ось вибори – суспільство буде боротись Українці не люблять гетьманів, які зарвались, це не наш стиль демократії", - вважає експерт.

Підтримує колегу і Олексій Голобуцький, який бачить бажання влади провести вибори під час гіпотетичного перемир'я, доки рейтинги високі.

"Мене у травні минулого року ще переконували, що у вересні я вже буду займатись виборами, і це були дуже серйозні люди. Є бажання влади швиденько провести вибори під час перемир'я, бо потім народ видихне і зрозуміє, що економіка падає, роботи нема, гроші просто так Захід не дає - тобто усвідомляться і згадаються всі негаразди. Недарма Банковій зараз так потрібні голоси колишньої ОПЗЖ – вона не контролює парламенту так, як хотіла б. Ще літня соціологія, натомість, давала будь-якій партії президента більше 60%, і тепер, на відміну від 2019 року, коли людей буквально з вулиці брали – там знають, кого та чому братимуть, а від зайвих хочуть позбавитись. Не потрібно буде Банковій і ділитись з олігархами, плюс купа людей заробить на самих виборах, тому розмови про це будуть ходити довго – стільки, скільки триватиме війна", - каже Голобуцький.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Вибори на фоні війни: що задумали у владі