RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Чим довше влада зволікатиме з призначенням виборів, тим більше падатиме її рейтинг - політолог

Скасувати анонсовані президентські вибори в Україні небезпечно з політичної точки зору.

На цьому наголосив директор Українського інституту політики, політолог Руслан Бортник.

"Згідно з Конституцією України, якщо вибори не були проведені в умовах воєнного стану, то повноваження органів державної влади продовжуються до закінчення воєнного стану, тому з легальністю, із законністю в Україні все гаразд. І непроведення виборів, продовження повноважень президента України та Верховної Ради якраз випливає із Конституції та законів України", - зазначив експерт.

З іншого боку, Бортник звернув увагу на вакуум легітимності влади в Україні, який може утворитися у разі автоматичного продовження повноважень президента України, які закінчуються 31 березня 2024: "Після закінчення терміну повноважень питання саме щодо легітимності влади буде порушуватись і українською опозицією, і розгойдуватиметься, я переконаний, і Росією. Це особливо на тлі того, що рейтинги президента та його підтримка знижуються. Це гостре питання".

Бортник нагадав, що вибори не лише у Південній Кореї, а й у Британії проводили під час війни.

"У нас в Україні також у 2014 та 2020 вибори проходили в умовах війни. І це не додає впевненості та стабільності владі – відсутність виборів. На мою думку, скасовувати вибори сьогодні взагалі – це неправильно, і, з точки зору політичної, небезпечно", - наголосив він.

Політолог наполягає: необхідно не скасовувати вибори, необхідно встановити дату виборів, хай навіть у 2025 році, та розпочати до них підготовку.

"Підготовка – це система центральних виборчих комісій, законодавство, можливості дистанційного голосування. Інакше ми прийдемо у 2025 знову ж таки, неготовими до виборів. Щоб не відбувалося, з точки зору юридичної, все законно. Але ми чудово розуміємо, що ти можеш керувати державою, поки ти популярний, і суспільство тебе підтримує, але чим довше влада не проводитиме вибори, тим нижчими будуть падати її рейтинги та підтримки, на жаль, і мені здається, що влада сьогодні має собі поставити якраз завдання підготовки та проведення виборів, навіть якщо вони вже не можуть відбутися у березні 2024 року", - підсумував він.