RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Мін'юст зібрав докази підготовки РФ до окупації Криму у 2013 році

Україна зібрала достатньо доказів того, що захоплення Росією Криму було заздалегідь сплановано, а активна фаза реалізації цього плану розпочалася ще у 2013 році. Відповідні документи будуть передані до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Про це повідомив міністр юстиції Павло Петренко.

"Це підтверджується тим, що РФ несанкціоновано збільшила свій військовий контингент. На територію України з боку Криму незаконно перекидався особовий склад і техніка РФ, це підтверджується і тим, що вони вели активну підривну і розвідувальну роботу в місцевих органах влади Криму - і це зафіксовано документально", - заявив Петренко.

Він підкреслив, що Мін'юсту відомі прізвища посадових осіб РФ, які координували цю спецоперацію, а також показання свідків щодо цього.

"Так звана версія РФ про те, що вони "емоційно відреагували на революцію" і "допомогли своїм братам" у Криму, провівши "референдум"- це повна брехня", - сказав міністр, зазначивши, що колишнє керівництво України знало про агресивні плани РФ і фактично допомагало окупантам.

Крім того, за словами Петренка, в матеріалах позову у ЄСПЛ є документальні докази захоплення в полон і застосування тортур з боку російських силовиків до кримчан у 2014 році.

Нагадаємо, 18 січня Міжнародний суд ООН в Гаазі прийняв до розгляду позов України з вимогою притягнути до відповідальності Росію за тероризм і дискримінацію на території нашої країни.

За матеріалами: ЛІГА, УНІАН