RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Росія вміє тільки погрожувати: Кравчук вказав на важливий момент із цинічною заявою Лаврова по Україні

Заява російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова про те, що РФ поважає територіальну цілісність України є свідченням неможливості Москви силою нав'язати свою політику Києву.

Таку думку висловив перший президент України Леонід Кравчук виданню "Новое время".

"Кілька років тому, коли в Україні змінилася влада, питання про виконання Будапештського меморандуму опинився на порядку денному. І тоді, я нагадаю, міністр Лавров сказав, що Росія не буде виконувати меморандум, оскільки в Україні, на їх думку, встановилася незаконна влада. Тепер позиція змінилася. Глава російського МЗС заявив, що вони нібито не порушували Будапештський меморандум, бо, мовляв, не застосовували проти України ядерну зброю. Хоча в Будапештському меморандумі чітко записано, що країни, які підписали меморандум, не будуть застосовувати чи погрожувати Україні ядерною, а також будь-якою іншою зброєю", - зазначив Кравчук.

Він підкреслив, що заява Лаврова є вкрай цинічною.

"Зараз йде війна на Донбасі, там використовується російське зброю, проти української держави воюють російські військові і спецслужби. У мене питання: як може людина при здоровому розумі, і на перший погляд, не дуже дурний говорити подібні речі? Лавров заявляє, що Росія «дуже турбується» про Мінські угоди та їх виконання – це єдиний шлях, щоб досягти миру в Україні, що взагалі-то Росія поважає територіальну цілісність України (правда, тут робить виноску – «після референдуму в Криму»). Тобто вони спочатку на багнетах проводять «референдум», анексують Крим, а потім говорять про повагу територіальної цілісності країни? Скажіть, чи є щось ще більш цинічна, ніж подібна заява міністра закордонних справ Росії?" - запитує український політик.

За його словами, на даний момент у Кремля просто немає нових ідей стосовно того, як нав'язати Україні свою політику:

"Росія вичерпала свої пропозиції, щодо війни та миру в Україні. Їй нічого сказати. У Кремлі можуть тільки погрожувати. (Ви, звичайно, пам'ятаєте заяви «про російські танки в Києві», тощо). Але факт в тому, що зараз війна на Донбасі зайшла в глухий кут. Росіяни зрозуміли, що таким шляхом завоювати Україну або змінити територіальні межі неможливо. Звідси і заява Лаврова, що він, бачте, «поважає територіальну цілісність України». Тобто зараз у Росії немає нових ідей, нових організаційно-політичних і військових дій, і вони починають кидатися з боку в бік".

"Тому я бачу лише те, що вищі посадові особи Росії продовжують розкидатися малограмотними політичними заявами, в яких багато цинізму, і від яких вони самі згодом відмовляються", - підсумував Кравчук.

Як повідомляв "Апостроф", Євген Марчук вказав на маніпуляцію в словах Сергія Лаврова щодо його заяви про Будапештський меморандум.