RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

В ЄС зробили жорстку заяву на адресу української влади

Європейський комісар з питань європейської політики сусідства Йоханнес Хан зробив жорстку заяву, критикуючи українську владу в зв'язку з введенням обов'язкового електронного декларування для анти-корупційних активістів.

Текст заяви розміщений на сайті Єврокомісії.

Заява була опублікована в зв'язку з тим, що 1 квітня закінчується термін подачі електронних декларацій громадськими активістами, які працюють в сфері протидії корупції.

"Українська влада не виконала своїх зобов'язань", - стверджується в заяві.

Раніше Брюссель неодноразово вимагав від України скасувати норму про є-декларування для активістів, однак цього не сталося. Законопроект президента Петра Порошенка був розкритикований Венеціанською комісією, а у Верховній Раді не знайшлося голосів для скасування норми.

"Відмова від скасування цієї норми, що розповсюджує на громадських активістів зобов'язання державних службовців, суперечить європейським прагненням України. Це також суперечить наполегливим рекомендаціям, наданим Україні міжнародними партнерами, зокрема Венеціанської комісії, ОБСЄ / БДІПЛ та Євросоюзу (в тому числі в контексті моніторингу виконання Україною зобов'язань з візової лібералізації) ", - прозоро натякнув європейський чиновник на прямий зв'язок українського безвіза з виконанням зобов'язань по боротьбі з корупцією.

Також Хан згадав і про асоціацію з Європейським союзом.

"Відносини ЄС з Україною базуються на спільних цінностях. Обидві сторони погодилися, що повага до демократичних принципів, прав людини і основних свобод є основними елементами Угоди про асоціацію", - заявив Хан.

"За останні роки Україна досягла значного прогресу. Важливо не підірвати досягнутий прогрес. Верховна рада України повинна повернутися до проблеми і як можна швидше скасувати зобов'язання по е-декларуванню для активістів громадянського суспільства, обмеживши ці зобов'язання тільки державними посадовими особами", - попереджає єврокомісар.

Детальніше про електронне декларування для громадських активістів та події в Раді навколо спроби його скасування читайте в матеріалі "Апострофа": Влада проти борців з корупцією: Банкову спіймали на "дріб'язковому і примітивному" плані.