RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

На Заході вказали на вихід з глухого кута в переговорах з Кремлем по Донбасу

Існує думка про те, що Заходу варто було б вже давно визнати небажання Росії виконувати ключові пункти Мінських угод, які використовуються тільки для тиску на Україну, і відмовитися від безплідних дискусій.

Про це "Апострофу" в інтерв'ю розповів Джеймс Шерр, британський експерт з питань України і Росії.

За його словами, Захід цілком можна звинувачувати в глухому куті, в якому опинилися Мінські домовленості.

"Дуже давно ми мали б дуже тихо, але дуже твердо сказати: "Нам зрозуміло, що ви ніяк не зацікавлені дотримуватися цих домовленостей і поважати їхні умови, що ви використовуєте їх просто, щоб знесилювати Україну й створювати додатковий тиск на неї, тож нам нецікавий такий процес, ми не хочемо надалі витрачати ваш і свій час на ці цілковито безплідні дискусії. Коли ви вирішите, що дійсно готові імплементувати ці домовленості, тоді, будь ласка, дайте нам знати. Доти ж ми маємо з ким говорити й що робити", - заявив Шерр.

На даний же момент Захід, на думку експерта, продовжує говорити і вести себе відповідно до російського порядку денного, "кружляючи навколо послідовності тих чи інших речей".

Шерр вважає, що Росія трактує Мінські угоди виключно так, як це зручно Кремлю, тому Заходу немає сенсу потурати їй в цьому.

"У Мінських домовленостях немає нічого такого, що б давало право гангстерам, які зараз керують так званими ДНР та ЛНР, висловлюватися чи накладати вето на якісь рішення в питанні безпекової чи зовнішньої політики України. Їм в принципі не надто є що сказати, бо їх змінять люди, обрані за умов адекватно організованого демократичного процесу виборів. Росіяни дали зрозуміти, що не мають намірів повернути під контроль України східний кордон, мовляв, можете повісити український прапор, але ми вирішуватимемо, яким буде контроль. Тож у цих обставинах ми маємо піти геть, відійти. І якщо ми так вчинимо, то, гадаю, зможемо багато зробити для підвищення ефективності та впевненості України в собі. Це ще одна причина, чому, на мою думку, ми повинні йти саме цим шляхом. І тоді Росії нічого буде з цим робити", - резюмує британець.

Детальніше про відносини Росії з Україною і Заходом читайте в інтерв'ю "Апострофа" з британським експертом Джеймсом Шерром: У Росії починаються смута і бунти, а по Донбасу треба тверде рішення.