RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

НАТО візьме під контроль Чорне море: що сталося

НАТО виділить необхідні ресурси для послаблення російських сил біля країн Балтії в Калінінграді та Чорноморському регіоні в Криму.

Про це повідомила голова постійної української делегації у Парламентській асамблеї НАТО, народний депутат Ірина Фріз на своїй сторінці в Facebook.

"На Комітеті з питань оборони та безпеки NATO ParliamentaryAssembly/Assembléeparlementairedel'OTAN Андрей Левус та Юрий Береза представили та захистили внесену нашою делегацією правку в резолюцію "Посилення натівських сил стримування на сході" щодо забезпечення стійкості та готовності посиленої подальшої присутності НАТО в Прибалтиці, Польщі та Чорному морі", - йдеться у повідомленні.

Щодо Криму в цій резолюції зазначається: виділити необхідні ресурси для послаблення російських систем А2/AD, які розташовані біля країн Балтії в Калінінграді та Чорноморському регіоні в Криму, за допомогою таких засобів як придбання передових винищувальних реактивних літаків, систем перешкод і ракетних систем високої точності.

Такод Фріз повідомила, що комітет одноголосно підтримав резолюцію до доповіді "Протидія гібридним загрозам Росії" разом із внесеною правкою, що стосується Криму.

"В резолюції к доповіді Лорда Джоплінга "Протидія гібридним загрозам Росії" враховано новий параграф, який було внесено нашою делегацією. Його зміст такий: засуджуючи незаконне будівництво керченського мосту Росією, а також політику Росії щодо вибіркової відмови в доступі та безпідставної затримки українських та міжнародних суден в Азовському морі, сильно занепокоєні новими загрозами безпеці, економіці та екології в цьому регіоні", - зазанчила голова делегації.

Як повідомляв "Апостроф", Росія вчиняла провокаційні дії поблизу Норвегії, де проходили найбільші з часів "холодної війни" навчання НАТО Trident Juncture 2018 ("Єдиний тризуб 2018"). Російські протичовнові літаки Ту-142 без попередження пролетіли на невеликій висоті над кораблем, на якому знаходилися морські піхотинці альянсу.