RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Почався новий етап у війні Росії проти України: на Заході оцінили наслідки

Атака російських військ на українські кораблі в Керченській протоці переслідувала відразу кілька цілей і стала знаком того, що проти України відкрито по суті третій фронт у війні.

Про це пише видання EUObserver.

"Неспровокована агресія зазначила відкриття третього фронту в російській війні проти України, яка почалася в 2014 році, коли протести в Києві скинули проросійський уряд, а Україна почала зближення із Заходом", - зазначає видання.

Оглядач нагадує, що з 2014 року Росія фактично відкрила два фронти проти України - спочатку окупувавши Крим, а потім вторгшись на Донбас.

Фактичне відкриття "третього фронту", пише видання, може служити меті відновлення популярності Володимира Путіна в Росії - на тлі багатьох непопулярних рішень і дій уряду рейтинг російського президента впав до вбивчо мінімальних значень за останні 10 років.

Однак також цей "інцидент" може бути початком ширшої агресії Росії проти України, зазначив в коментарі виданню неназваний дипломат ЄС, додавши, що з метою виплеснути народне невдоволення за межі Росії Путін може спробувати повернутися до реалізації проекту "Новоросія", який через запеклий опір української армії і світової спільноти був відкладений Кремлем в довгий ящик. Москва може спланувати і спробувати здійснити напад на південні області України, оскільки Росії необхідно проломити "коридор", який, як мінімум, з'єднає окупований росіянами Крим з територіями, підконтрольними терористам з ДНР і ЛНР, позбавивши Україну виходу до Азовського моря , а максимум - взагалі позбавить Україну узбережжя, з'єднавши зазначені раніше території ще й з російським невизнаним сателітом - Придністров'ям.

Подальші події показали, що Кремль, серед іншого, хотів оцінити реакцію світової спільноти на свою агресію і з'ясувати, якою буде ціна за неї.

Нагадаємо, вранці 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації здійснили відверто агресивні дії проти кораблів Військово-морських сил ЗС України, які йшли до Маріуполя, протаранивши один з них.

Пізніше російські військові кораблі відкрили вогонь по українських суднах в Керченській протоці і захопили їх.

Також повідомлялося, що стали відомі імена капітанів українських малих броньованих катерів типу "Гюрза-М", захоплених в полон російськими військовими в Керченській протоці.

Російські ЗМІ оприлюднили імена поранених під час захоплення в Керченській протоці українських моряків.