RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Не можна допустити: стало відомо, як угода Росії і Японії вдарить по Україні

Для України можливий договір між Росією і Японією по Курильських островах є важливим, оскільки додасть Кремлю міжнародної ваги і стане додатковим козирем у переговорах із Заходом.

Про це "Апострофу" розповів міжнародний експерт Ілля Куса.

"Для України в цьому контексті важливо ось що: чим сильніше Росія на різних напрямках глобальної політики, тим слабкіше ми. Тому що вона отримує різні карти, які може розігрувати в переговорах із Заходом. Через Японію Росія прориває міжнародну ізоляцію і повертається у велику гру. А це удар по нам: якщо ізоляція прорвана, значить, санкційна політика не діє", - зазначив Куса.

За його словами, у випадку з Курильськими островами діє та ж логіка, що й у випадку з політикою Кремля на Близькому Сході і в Африці.

"Це карти, які в переговорах з європейцями або американцями можна розіграти або обміняти на якісь поступки в питаннях, де росіяни не переважають, в тому числі в питаннях по Україні. Також варто розуміти, що чим ближче Японія з Росією, тим складніше нам японців переконати, що ми для них важливіше, ніж Росія ", - підкреслив експерт.

З іншого боку, потенційне вирішення питання Курил може послужити для України цікавим прецедентом.

"На прикладі Курил ми можемо подивитися, що буде з Кримом. Якщо Росія поверне Курильські острови по мирному договору, для нас це теж буде прецедентом. Якщо їх передадуть як жест доброї волі, для нас це теж буде показово. Прямого зв'язку тут немає, і Курили прямо не вплинуть на ситуацію навколо Криму, але це може бути прикладом", - сказав оглядач.

Детальніше про переговори між Росією і Японією читайте в матеріалі "Апострофа": Здача Курил: чому загравання Путіна з Японією небезпечно для України.