RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Тільки початок: адвокат спрогнозував реакцію Заходу на вердикт ООН по українським морякам

Після визнання захоплених Росією українських моряків військовополоненими Управлінням верховного комісара ООН з прав людини, інші міжнародні інститути будуть змушені дотримуватися тієї ж позиції.

Про це "Апострофу" розповів адвокат моряків, Микола Полозов.

"Доповідь Управління верховного комісара ООН з прав людини дійсно називає все своїми іменами: тобто описуються події, і комісаріат ООН правомірно вважає, що ці моряки є військовополоненими - принаймні до тих пір, поки належним чином створений трибунал не прийме іншого рішення. А раз вони є військовими, то необхідно, звичайно ж, поводитися з ними таким чином. Російська влада послідовно порушує ці норми і поводиться з військовополоненими українськими моряками як зі звичайними кримінальними злочинцями", - зазначає Полозов.

За його словами, питання реакції світової спільноти на такі порушення вже витає в повітрі.

"Зокрема, в найближчі дні повинен бути прийнятий пакет персональних санкцій проти деяких неназваних осіб, що мають відношення до захоплення українських моряків 25 листопада 2018 року. Зрозуміло, що саме ці санкції не матимуть ніякого відчутного ефекту. Але це, як то кажуть, прокладена колія... Я позитивно оцінюю доповідь Управління верховного комісара ООН з прав людини. Це тільки початок: якщо такий авторитетний міжнародний орган таким чином бачить цю ситуацію, то, найімовірніше, інші міжнародні інститути в кінцевому рахунку будуть змушені принаймні дотримуватися публічно тієї ж позиції", - переконаний адвокат.

Детальніше про наслідки рішення УВКПЛ ООН читайте в матеріалі "Апострофа": Українських моряків визнали військовополоненими: як це допоможе натиснути на Путіна.