RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

​Засідання Радбезу ООН по видачі паспортів РФ на Донбасі: повне відео і заяви всіх учасників

Країни ЄС і США засудили указ російського президента Володимира Путіна про спрощену процедуру видачі паспортів РФ жителям окупованих територій Донбасу.

Про це вони заявили на екстреному засіданні Ради безпеки ООН.

Країни ЄС в Раді Безпеки ООН - Німеччина, Франція, Великобританія, Бельгія, Польща, а також колишні члени - Швеція, Італія та Нідерланди заявили, що відповідний указ підриває суверенітет України.

"Ми, як держави-учасники Європейського Союзу, повністю підтримуємо незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах її визнаних кордонів. Підписання російським президентом указу, який дає право, зокрема, особам, що тимчасово проживають на окремих територіях Донецької та Луганської областей, подавати документи на отримання російського громадянства в спрощеному режимі, підриває суверенітет України", - йдеться в заяві.

За словами представників, цей указ суперечить мінським угодами.

Представники країн ЄС стверджують, що збіг часу видання указу із закінченням президентських виборів показує наміри Росії надалі дестабілізувати ситуацію в Україні та загострити конфлікт.

Одночасно заступник постійного представника США в ООН Джон Коен засудив указ, зазначивши, що Росія не зацікавлена в тому, щоб налагодити відносини з Україною і обраним президентом Володимиром Зеленським.

"Якби Росія була дійсно зацікавлена долею російськомовних громадян України, то вона б застосувала всі зусилля, щоб налагодити співпрацю з українською стороною і новообраним президентом Зеленським. Однак цього не відбувається", - зазначив Коен.

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко підкреслив, що указ Путіна грубо порушує Мінські домовленості і закликав країни-члени засудити таке рішення російського президента.

"Цей указ є ще одним епізодом у ланцюзі дій, за допомогою яких Росія намагається відірвати території Донбасу від України. Росія порушує свої зобов'язання в рамках Мінських угод 2014 і 2015 років", - зазначив він.

Єльченко додав, що указ Путіна - це "ще один епізод великої картини повзучої окупації Донбасу Росією". Він підкреслив, що підписання указу є актом втручання РФ у внутрішні справи незалежної держави.

Зі свого боку постпред Росії в ООН Василь Небензя, оголошуючи позицію РФ з приводу указу Путіна сказав, що це Україна не виконує Мінські угоди, а не Росія.

Він додав, що РФ не змушує жителів Донбасу ставати громадянами Росії. "Вони самі цього хочуть. Ми лише надаємо таку можливість", - сказав Небензя.

Також він зазначив, що видача паспортів РФ "не пов'язана ні з якими подіями і не є нікому сигналом".

Як повідомляв "Апостроф", президент Росії Володимир Путін висловився про свій закон, згідно з яким жителі окупованих частин Донецької і Луганської областей мають право на отримання в спрощеному порядку паспортів РФ.