RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

В Україні розповіли, як потрібно говорити з Путіним про Донбас

Україні необхідно прийняти рішення на вищому рівні про діалог з Росією по Донбасу, проте не оголошувати одразу про порядок денний цього діалогу.

Про це "Апострофу" розповів перший президент України Леонід Кравчук.

За його словами, не обов'язково відразу домовлятися про суть діалогу, проте оголосити про його початок - необхідно.

"Чому я в це вірю? Я переконаний, що Росії ця війна непотрібна. Вони до сих пір фактично не визнали, не включили в свою орбіту, ДНР і ЛНР. Це ж не випадково, тому що тут треба не просто включити, а поновити ті руйнації, розруху, які там відбулись. Я не знаю, скільки потрібно мільйонів, мільярдів доларів. Вони це знають. Я сподіваюсь, що Путін знає. Він же амбітний і не хоче, щоб вихід був таким, що, мовляв, Росія поступилась", - говорить Кравчук .

Екс-президент вважає, що головне - створити для президента Росії Володимира Путіна відчуття, що він не здався.

"Ці люди, виховані в тенетах КДБ, розвідки, вони такого складу. Так як це у нього є, то наша пропозиція розпочати діалог могла б знайти у нього відгук. Ми ж не кажемо, який діалог. Якщо вони погоджуються, зразу ми кажемо: порядок денний такий-то, ми обговорюємо питання припинення війни. Давайте будемо шукати шляхи. Ніяких умов і передумов ми не приймаємо", - зазначає Кравчук.

Він вважає, що крім принципових питань, таких як територіальна цілісність і суверенітет, все інше можна обговорювати, включно з можливою автономією для окупованих районів Донбасу.

"Ось Медведчук каже, що можна було б там встановити якусь автономну територію - автономію повністю, чи дві автономії – Луганська і Донецька. Це вже, скажімо, перший сигнал до того, що є якийсь початок. Не федеративний устрій, а автономія. Крим же був автономією? Був. У нас є досвід? Є. Значить, можна це вже обговорювати. Яка автономія? Немає ж класичної автономії, єдиної для всіх країн. Ми можемо говорити про автономію з певними ознаками, враховуючи військовій дії і все таке інше. Тобто зараз я міркую з вами відкрито. У мене немає готового рецепту, готової схеми. Я думаю над тим, які кроки потрібно робити. Але їх потрібно робити. Іншого шляху немає", - резюмував колишній президент.

Детальніше про це читайте в інтерв'ю "Апострофа" з Леонідом Кравчуком: У Зеленського є два шляхи для повернення миру на Донбас.