RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Запуск "Північного потоку-2" відкладається: в Україні доступно пояснили, що не так в заяві Кремля

Скандальний російський газопровід "Північний потік-2" навряд чи почне свою роботу раніше 2021 року, незважаючи на заяву топ-чиновників РФ про його запуск до кінця 2019 року.

Про це йдеться в матеріалі проекту "Інформаційний опір".

"Так чи зможе Росія побудувати і запустити "Північний потік - 2" в прийнятні терміни? Відповідь однозначна - ні", - наголошується в матеріалі.

Для цього вказується кілька причи. По-перше, судно-трубоукладач не є російським, і тому в стані укладати максимум 3 км "труби" в день, що теоретично дозволяє прокласти 147 кілометрів, які залишилися, за близько 50 діб. Однак на роботи впливають також погодні умови, а трубу після прокладки ще необхідно підключити до інфраструктури і протестувати.

"Тому мінімально можливий термін запуску "Північного потоку - 2" - явно не весна 2020 року, як стверджує російський міністр. Навіть альтернативні джерела в російському уряді не такі оптимістичні, як А. Новак, наприклад, віце-прем'єр Росії Дмитро Козак заявив, що російський газопровід "Північний потік - 2" запрацює в середині 2020 року. Правда, він не вказав: "запрацює" - це як, в тестовому режимі або на повну потужність, і в якому саме місяці почнуться поставки газу по газопроводу. А не сказав тому , що знає: раніше вересня-жовтня вирогідність цього мінімальна, скоріше - "під ялинку", тільки 2021, а не 2020 року, як це необхідно", - йдеться в матеріалі.

На дату запуску "Північного потоку-2" можуть вплинути також фактори в Європі. Незважаючи на отримання дозволу від Датського енергетичного агентства, воно ще не вступило в силу. Проти газопроводу виступають орнітологи, які говорять про небезпеку робіт з його будівництва для гніздування рідкісних видів птахів.

"Таким чином, з урахуванням того, що "проблему птахів" обговорюватимуть як мінімум до 16 грудня, роботи з прокладання 147 кілометрів які залишилися почнуться ближче до нового року, та й то якщо пощастить. При вдалій прокладці труб, його якраз до весни і добудують, але, ще два-три місяці потрібні для "висихання" газопроводу на грунті, його тестування і інших планових робіт. Загалом, Козак каже про мінімальні терміни поставок газу при неповному його завантаженні", - резюмують автор матеріалу.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Німеччині з другої спроби підтримали енергетичне законодавство, яке стосується будівництва газопроводу "Північний потік-2". У Кабміні України привітали це рішення німецьких депутатів.