RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Курс на ЄС і "удар" по Коломойському: як проходить візит Зеленського в Естонію

У вівторок, 26 листопада, президент України Володимир Зеленський прибув з одноденним офіційним візитом до Естонії і вже встиг зробити кілька гучних заяв, зокрема, що Україна обрала курс на ЄС і цьому не може перешкодити олігарх Ігор Коломойський, який відзначився скандальною заявою про Росію.

15:17 Зеленський заявив про необхідність домовитися про підписання нового довгострокового договору про транзит російського газу в Європу через Україну.

"Ми обговорювали питання, що закінчується рік, і нам потрібно домовитися про підписання нового довгострокового газового договору, транзитного договору. Для нас це є пріоритетом, і не тільки для України, це енергетична безпека для всієї Європи", - сказав він.

14:50 Зеленський на зустрічі з президентом Естонської Республіки Керсти Кальюлайд обговорив реалізацію "Ініціативи трьох морів" і наголосив на зацікавленості України в тому, щоб приєднатися до цього форуму країн Східної і Центральної Європи.

Крім того, він наголосив на важливості відновлення роботи Спільної міжурядової комісії з питань економічного, промислового і науково-технічного співробітництва після майже шестирічної перерви.

Зі свого боку Керсти Кальюлайд зазначила, що естонські підприємці готові інвестувати в Україну. За її словами, український ринок є великим, а його масштаби - неосяжні.

14:44 Зеленський висловив надію, що обрання Естонії до складу непостійних членів Ради Безпеки ООН сприятиме зусиллям нашої країни у відновленні суверенітету і територіальної цілісності.

Також він подякував Естонії за рішення про невизнання російських паспортів, які незаконно видають громадянам України на тимчасово окупованому Донбасі.

14:20 За результатами зустрічі президент України Володимир Зеленський і президент Естонії Керсті Кальюлайд підписали спільну заяву щодо подальшої співпраці. Вони відзначили далекосяжні двосторонні відносини і закликали Російську Федерацію припинити незаконну окупацію Криму і агресію на Донбасі.

Лідери держав наголосили на необхідності подальшої співпраці в сфері енергетичної безпеки та наголосили на важливості досягнення домовленостей у ході тристоронніх газових переговорів з урахуванням інтересів України як транзитної країни для експорту газу.

14:00 Президент Естонії Керсті Кальюлайд подарувала Зеленському під час його візиту ... велосипед.

Варто зазначити, що президента України під час поїздки в Естонію супроводжує його дружина Олена Зеленська, міністр цифрових трансформацій Михайло Федоров, міністр закордонних справ Вадим Пристайко, міністр оборони Андрій Загороднюк, міністр інфраструктури Владислав Криклій і міністр економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов.

1 / 1
1 / 1
1 / 1

12:20 Розпочалася зустріч президента України Володимира Зеленського і президента Естонської Республіки Керсти Кальюлайд з представниками ЗМІ. У ході прес-конференції президент України заявив, що олігарх Ігор Коломойський не може диктувати українській владі напрям зовнішньої політики.

"Коломойський - не президент України", - зазначив Зеленський, додавши, що більшість громадян виступають за інтеграцію з Європейським союзом.

Крім того, президент України зазначив, що не обговорював з президентом Росії Володимиром Путіним зустріч у "нормандському форматі" під час вчорашнього телефонного дзвінка.

"Ми поважаємо наших партнерів, ми не обговорювали теми "нормандської" зустрічі, тому що ми всі ці теми повинні обговорювати вчотирьох - лідери Німеччини, Франції, Росії, України. Ця розмова буде 9 числа", - сказав він.

Також Зеленський прокоментував скандал, викликаний його телефонною розмовою з Дональдом Трампом. Тему розмови підняла журналістка естонського телебачення. Президент України почав відповідь з жалю з приводу того, що в Естонії цікавляться Трампом.

"Я почну з пана Трампа. На жаль, ми знаходимося в Естонії. Точніше, мені шкода, що в Естонії цікавляться, що там з Трампом. Мене в Естонії цікавлять наші відносини з Естонією", - сказав Зеленський.

Він додав, що не любить коментувати цю історію.

"Все, що було дуже секретно, все відверто дуже почитали. Ми не втручаємося в вибори і геополітику США. Ми говорили з нашим стратегічним партнером - США. Ніякого блокування військової допомоги США зараз немає, але не через мою телефонну розмову з Трампом. Ну, а все, що було в розмові, ви читали. Напевно, ще щось є. У мене були дві телефонні розмови з президентом США, але може з'явитися і третя, якої не було, так буває", - заявив він.

10:35 Зустріч розпочалася з офіційної церемонії в Президентському палаці (історичний парк Кадріорг). Зеленського зустрів президент Естонії Керсті Кальюлайд.

Після відбудеться зустріч двох делегацій і спільна прес-конференція. Під час візиту також заплановані зустрічі Зеленського зі спікером Рійгікогу (естонського парламенту) Хенном Піллуаасом і прем'єр-міністром Естонії Юрі Ратас.

Зеленський в Талліні візьме участь в церемонії покладання квітів до Пам'ятника свободи на площі Вабадузе (Свободи). Там же планується зустріч з українською діаспорою.

Українська делегація разом з естонським президентом і командувачем Силами оборони Естонії Мартіном Гереме відвідають мобільний військовий польовий госпіталь, розроблений у співпраці оборонної промисловості і Сил оборони Естонії.

Значна частина візиту буде присвячена тематиці електронних технологій. Зокрема, президент України відвідає Центр e-Estonia. Також запланована участь президентів і делегацій Естонії і України в форумі Digital Society Sandbox. Він об'єднує зацікавлених сторін цифрового співтовариства з Естонії та України, під час зустрічі міністри по цифровим питань обох країн підпишуть меморандум про співпрацю, який повинен налагодити спільну роботу між відомствами.

Закінчиться візит святковою вечерею, яку на честь гостей влаштовують президент Керсті Кальюлайд з її чоловіком Георгом-Рене Максимовськи.

Під час візиту до Таллінна президента України супроводжуватиме його дружина Олена Зеленська. У складі української делегації очікуються віце-прем'єр-міністр цифровий трансформації Михайло Федоров, міністр закордонних справ Вадим Пристайко, міністр оборони Андрій Загороднюк, міністр інфраструктури Владислав Криклій і міністр економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов.

Нагадаємо, перед вильотом до Естонії Зеленський записав відеозвернення з аеродрому, в якому повідомив про візит і звернувся до Кабміну з вимогою "вирішити питання" з зарплатами для бюджетників в Україні.

Як раніше повідомляв "Апостроф", у вівторок, 19 листопада, президент України Володимир Зеленський провів переговори з прем'єр-міністром Чехії Андрієм Бабішем, який приїжджав до Києва з офіційним візитом.