RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Росія влаштувала дипломатичний скандал, "зіштовхнувши лобами" Польщу і США

Складна операція з дезінформації, яку, ймовірно, провела Росія, на думку Польщі, стала причиною ослаблення польсько-американських відносин.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на агентство AP.

Представник міністра-координатора спецслужб Станіслав Жарін зазначив, що Польща продовжує розслідування і поки не має остаточних доказів про причетність РФ до операції. Але також він підкреслив, що всі ознаки інформаційної атаки вказують на дії Кремля.

Під "атакою" мається на увазі напад на сайт Інституту військових досліджень у Варшаві, військової академії, яка готує польських військових лідерів. Жарін заявив, що на сайті було опубліковано підроблений лист від імені ректора, із закликом до польських солдат боротися з "американською окупацією".

Лист опублікували на новинних порталах, в тому числі на одному, який відомий пропагандою дезінформації.

"Зміст листа відповідав основному наративу, який російська пропаганда постійно просуває проти Польщі та США", - сказав Жарін.

За його словами, польська влада вважає, що мета атак - інформаційний хаос, підрив морального духу польських солдатів і розпалювання антиамериканського настрою.

Жарін стверджує, що Кремль намагається використати кризу, яка виникла через пандемію коронавірусу. Таким чином Росія хоче звільнитися від міжнародної ізоляції і переконати Захід скасувати санкції, введені через агресію проти України.

Як повідомляв "Апостроф", раніше між Чехією і Росією розгорівся дипломатичний скандал, який виник через заперечення Росії проти нового чеського дня пам'яті, який буде присвячено придушенню "Празької весни" у 1968 році.

Також Росія відмовила у видачі візи члену делегації Конгресу США, сенаторові-демократу Джин Шахін, після чого сенатори-республіканці Рон Джонсон і Джон Баррасо скасували свою поїздку в Росію.