RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Зеленський візьме участь в саміті з ЄС: названо точну дату і теми переговорів

Представники Євросоюзу заявили про свою готовність до проведення саміту Україна-ЄС, в якому візьме участь президент України Володимир Зеленський, 1 жовтня.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на інтерв'ю заступника керівника Офісу Президента України Ігоря Жовкви агентству "Інтерфакс-Україна".

"І президент Європейської Ради Шарль Мішель, і президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн в своїх контактах з президентом Зеленським підтвердили, що 1 жовтня відбудеться саміт Україна-ЄС, до якого ми готуємося", - сказав він.

Очікується, що під час саміту буде підписано угоду про спільний авіаційний простір. Крім того, будуть зроблені кроки до реалізації так званого "промислового безвізу", для якого Україна вже виконала на законодавчому рівні всі свої зобов'язання.

"Зараз м'яч на стороні ЄС ... До кінця року ми очікуємо оціночну місію. Безумовно, доступ української промислової продукції, надання відповідної сертифікації для неї дозволить нам виходити не тільки на ринки ЄС, але й на ринки інших країн", - підкреслив Ігор Жовква .

Також на саміті йтиметься про участь України в діяльності Європейської зеленої угоди (The European Green Deal), яка ставить амбітну мету для держав-членів ЄС до 2050 року перетворити Європу на екологічний континент.

За словами Жовкви, в Україні в цьому напрямку є суттєві досягнення в зеленій енергетиці. "І в цьому нам потрібна допомога ЄС", - зауважив він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Єврокомісія від імені ЄС схвалила виділення Україні позики на 500 млн євро в рамках четвертої програми макрофінансової допомоги.