RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

Всі новини

Евакуація українців з Афганістану: глава МЗС розповів про недоброзичливців

З аеропорту Кабула громадян України вивіз приватний літак, але влада не буде розкривати подробиці наступних рейсів, бо є багато бажаючих, щоб з евакуацією виникли проблеми.

Про це заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба в ефірі телеканалу "Україна 24".

Український МЗС почав пошуки варіантів евакуації заздалегідь, коли таліби почали наступ на Кабул. За словами Кулеби, Україна відправити "свій" літак не могла, бо йшло захоплення влади і аеропорт не приймав рейси. В результаті знайшовся приватний, який знаходився вже в аеропорту.

"Власники цього літака проявили розуміння, і співпрацювали з урядом для того, щоб забрати на борт громадян. Все це сталося менше, ніж за 24 години", - розповів глава МЗС.

Всіх громадян забрати борт не зміг, бо на той момент не всі встигали дістатися до аеропорту. А літак мав злітати, щоб не застрягти і взагалі не вилетіти.

Про наступні рейси і їх кількість міністр розповідати відмовився.

"Я не буду розкривати ніяких деталей. Тому що нас дивляться різні люди. Є багато бажаючих, щоб українська евакуація не відбулася успішно, тому я в принципі ніякі деталі, хто куди летить, що не розкриваю. Привеземо людей - тоді будемо розповідати, хто куди літав", - пояснив він.

"Людям страшно, у людей нервові зриви, бо деякі прилетіли взагалі без нічого. Людина вранці прийшла на роботу. В аеропорт, наприклад. Зрозуміла, що відбувається, стрибнула у літак... Вона навіть не знала, куди летить... Плюс на борту була людина з немовлям", - розповів мініст.

Кулеба додав, що Україна також допомагає іноземним державам в евакуації їхніх громадян, але в пріоритеті залишаються українці. Другими в пріоритеті знаходяться ті, кому небезпечно залишатися на батьківщині.

"Це, наприклад, журналісти, правозахисники, або жінки, які займали активну позицію", - розповів міністр.

Як повідомляв "Апостроф", таліби провели прес-конференцію, на якій розповіли про те, що чекає Афганістан під їх керівництвом.