RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Яка нове життя чекає афганців: головні тези прес-конференції "Талібану"

У Кабулі у вівторок, 17 серпня, відбулася прес-конференція, на якій офіцийний представник "Талібану" Забіхулла Муджахід розповів, які зміни в країні готують таліби. Він почав свій виступ з молитви і цитат з Корану, а також привітав афганців з "з закінченням американської окупації їх земель".

"Апостроф" зібрав головні тези.

Хто буде президентом

На думку талібів, главою держави має стати мулла Абдул Гані Барадар, один з лідерів політичного крила "Талібану", який вже прибув до країни з Катару. Також таліби мають намір формувати "сильний інклюзивний ісламський уряд".

Що буде з ворогами

Таліби не мають наміру зводити рахунки з тими, хто був проти їх руху і видали акт про помилування.

"Талібан не збирається ні з ким ворогувати і оголошує про загальне помилування, в тому числі для тих, хто воював з талібами, і афганських перекладачів, які працювали з окупаційним режимом. Держслужбовці можуть спокійно повертатися до роботи", - заявили на прес- конференції.

Роль жінок

Жінки зможуть здобувати освіту аж до університетського рівня і мати право на роботу.

"Ми зобов'язуємося дотримуватися прав жінок відповідно до законів шаріату, і вони будуть працювати пліч-о-пліч з нами. Ми хочемо запевнити міжнародну спільноту, що не буде ніякої дискримінації", - заявив представник талібів.

Жінки повинні будуть, зокрема, носити хустки. При цьому носіння паранджі не буде потрібно.

Про наркотики

"Хочу запевнити весь світ, що Афганістан не стане центром виробництва будь-якого виду наркотиків. Ми постараємося викоренити це зло і перетворити нашу батьківщину в країну без наркотиків", - сказав Муджахід.

Про посольства і іноземців

Території дипвідомств всіх країн і міжнародних організацій в Афганістані будуть у повній безпеці.

Спеціальні сили безпеки забезпечать захист для всіх іноземців: як тих, хто їде, так і тих, хто вирішив залишитися в країні.

Про ЗМІ

Іноземні ЗМІ зможуть працювати в Афганістані з можливістю критикувати новий уряд. Однак "свобода слова має відповідати ісламським цінностям".

Читайте також матеріал "Апострофа" - Біженці і наркотрафік: чому Росія постраждає від приходу талібів в Афганістані.