RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Україна та США підписали договір у сфері оборони та безпеки: всі подробиці

В рамках візиту президента України Володимира Зеленського в США в його присутності було укладено рамкову угоду між Міністерством оборони України та Міністерством оборони Сполучених Штатів зі стратегічних основ оборонного партнерства.

Візит Зеленського в США і зустріч з Байденом: онлайн-трансляція і всі подробиці

Як повідомляється на сайті глави держави, угода створює умови для істотного посилення співпраці між двома державами у сфері оборони.

Вона також забезпечує міжнародно-правову підтримку з боку США суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України, спільну протидію російської агресії, а також сприяє набуттю Україною членства в НАТО.

Даною угодою США підтверджує ключові принципи і визначає цілі двосторонніх відносин України та Сполучених Штатів у сфері оборони.

Зокрема в рамках угоди США:

  • підтверджує свою непохитну підтримку суверенітету і територіальної цілісності нашої держави, а також засуджує російську окупацію Криму і агресію на сході України;
  • визначає подальші кроки взаємодії Міноборони України та Міноборони США для підвищення військового потенціалу і готовності нашої держави до збереження територіальної цілісності, прогресу на шляху сумісності з НАТО і сприяння регіональної безпеки;
  • підтверджує постійну підтримку права України визначати свій майбутній зовнішньополітичний курс, незалежний від зовнішнього втручання, зокрема в прагненні України до вступу в НАТО.

Угода передбачає, що до грудня 2026 двосторонні оборонні відносини будуть включати співпрацю в області безпеки і підтримку США.

Це буде включати:

  • повноцінну програму тренувань і навчань, які ефективно допомагають Україні протидіяти російській агресії;
  • проведення реформ в секторі оборони відповідно до принципів і стандартів НАТО, сприяння виконанню положень стратегії розвитку оборонної промисловості і реалізації реформ з метою задоволення потреб Збройних Сил України;
  • поглиблення співпраці в Чорноморському регіоні з метою забезпечення свободи судноплавства і ефективної протидії загрозам і викликам у всіх сферах військової діяльності; посилення співпраці в області кібербезпеки;
  • тісніше партнерство оборонних розвідувальних співтовариств.

Крім того, уряди України і США підписали угоду про проекти в сфері досліджень, розробок, випробувань і оцінки. Вона створює умови для впровадження передових оборонних технологій і початку проектів в сфері модернізації озброєння і військової техніки із залученням інвестицій американської сторони.

Також було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Державним космічним агентством України та Космічним командуванням Міністерства оборони США про співробітництво в сфері безпеки космічних польотів і надання послуг та інформації з космічної ситуаційної обізнаності.

Між Адміністрацією Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України та Державним департаментом Сполучених Штатів Америки було укладено угоду про встановлення лінії захищеного зв'язку. Йдеться про наявність лінії захищеного зв'язку і забезпечення стабільного спеціального каналу комунікації між Україною та США.

Як повідомляв "Апостроф", президент США Джо Байден пообіцяв надати Україні 60 млн доларів військової допомоги перед своєю першою особистою зустріччю з президентом України Володимиром Зеленським. Пакет допомоги, запропонований Білим домом, повинен включати протитанкові ракетні системи Javelin, аптечки, стрілецьку зброю і боєприпаси.