RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Нічого, крім ритуальних фраз: експерт розповів, що не так у зустрічі Зеленського та Байдена

Хоча президент України Володимир Зеленський після своєї розмови з президентом США Джо Байденом заявив, що задоволений результатом, на самій зустрічі було мало конкретики.

Візит Зеленського в США і зустріч з Байденом: онлайн-трансляція і всі подробиці

Таку думку "Апострофу" висловив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Микола Капітоненко.

"Мені не дуже подобається результат візиту, тому що не те що навіть було мало конкретики, а не було майже нічого крім ритуальних фраз. Тобто звичайні, звичні декларації у виконанні американських чиновників не були нічим доповнені. До декларацій ми вже звикли, а за ними має щось бути. Я тут поки нічого не побачив", - зазначив Капітоненко.

За його словами, результати зустрічі Зеленського з Байденом виглядають дуже ненадійно.

"Є якісь епізодичні пориви до співпраці на різних напрямках, якісь рамкові угоди на перспективу, поки вони більше схожі на піар, і навіть якщо вони спрацюють по максимуму, як сьогодні було заявлено, то все одно не буде якогось системного співробітництва між Україною та США, що виглядає дуже ненадійно", - вважає експерт.

Своєю чергою експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександр Краєв вважає, що результат зустрічі - не найгірший з можливих.

"Кінцевий документ за результатами зустрічі виявився набагато більш цілісним і набагато більш насиченим, ніж я в принципі спочатку припускав - особливо в сфері оборони і підтримки українських реформ. Тобто, скажімо, в обороні нарешті затвердили план стратегічного розвитку за допомогою Стратегічної оборонної рамкової угоди ", - пояснив він.

Краєв високо оцінює те, що Україна проявила хоч якусь ініціативу і буде затверджений так званий план трансформації України.

"Тобто, якщо раніше ми говорили що Зеленський має їхати до Вашингтона з якоюсь стратегією реформ, то тепер така стратегія з'явилася вже під час розмови зі США, тобто вона де-факто затверджена американцями", - резюмував він.

Проте, більшість експертів сходиться на тому, що Білий дім обмежився піаром. Зокрема, відомий американський журналіст, письменник, співробітник кабінету 40-го президента Рональда Рейгана і колишній офіцер-розвідник ЦРУ Пол Скаузен в коментарі "Апострофу" критикує Байдена за відсутність реальної допомоги Україні.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Піар-екстаз Зеленського: що дала Україні зустріч з Байденом.