RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Україна отримає вчетверо більше "Байракторів" від Туреччини

Туреччина продала Україні значно більше збройних безпілотників. При цьому найближчим часом буде укладено нові угоди. Це викликало "крайню стурбованість" у Кремля.

Про це повідомляє видання Bloomberg.

Безпілотники Bayraktar TB2 вперше застосували на Донбасі у жовтні. Тоді з їхньою допомогою було знищено мобільну артилерію проросійських бойовиків. Безпілотники показали себе як цінні та ефективні бойові одиниці. Туреччина стала одним із найважливіших союзників та партнерів України.

За словами кількох офіційних осіб та одного з керівників турецької оборонної компанії, яка має тісні зв'язки з урядом, компанія Baykar, виробник зброї зі Стамбула, з 2019 року продала Україні десятки безпілотників разом із станціями управління та ракетами. За словами людей, замовлення ще як мінімум на два десятки дронів перебувають у стадії розробки.

Представники Байкара та турецького уряду відмовилися коментувати кількість проданих Україні дронів.

Оборонні угоди підписсуються у спіралі напруженості між Сходом та Заходом. США попередили європейських союзників про те, що президент Росії Володимир Путін концентрує війська біля кордону з Україною для підготовки до можливого вторгнення.

Держсекретар США Ентоні Блінкен у четвер попередив міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова про "серйозні наслідки" у разі нападу. Кремль заперечує наявність подібних планів, але заявляє, що бачить зростаючий ризик нападу України на сепаратистів, що підтримуються Росією, на сході країни.

Продаж дронів України викликав гнів у Москві та погіршив відносини президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана з Путіним.

Згідно з заявою Кремля, у п'ятницю у телефонній розмові з Ердоганом Путін засудив "провокаційне" розгортання Україною бойових дронів. Під час телефонної розмови 19 листопада Лавров закликав міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу поставитися до занепокоєння Москви з приводу "мілітаризації" України Туреччиною "якнайсерйозніше".

Україна вважає безпілотні літальні апарати та турецьке партнерство життєво важливими. Президент Володимир Зеленський зустрічався з Ердоганом як мінімум п'ять разів з моменту вступу на посаду у 2019 році, більше ніж будь-який інший іноземний лідер. Вони створили формальну структуру для зв'язків за участю своїх міністрів закордонних справ та оборони, а Туреччина приєдналася до нещодавно запущеної України Кримської платформи, націленої на можливе припинення анексії півострова Росією.

Раніше ми також повідомляли, що Туреччина простягнула руку допомоги Україні у зв'язку з активністю російських військ біля державних кордонів України.