RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

На тлі ризику вторгнення Росії: США ухвалили важливе рішення щодо евакуації своїх громадян з України

Державний департамент Сполучених Штатів дозволив виїзд працівників дипломатичної місії з України через загрозу військового вторгнення Росії. З 24 січня дозволений санкціонований добровільний від’їзд держслужбовців та обов’язковий від’їзд членів їхніх родин.

Про це повідомляє Посольство США в Україні.

Вказано, що санкціонований від’їзд передбачає право поїхати з країни за бажанням, тоді як обов’язковий від’їзд для членів сімей - такого вибору несе. Очікується, що статус розпорядження про від’їзд з американського посольства переглянуть упродовж 30 днів.

Таке рішення ухвалене для перестороги через постійні зусилля РФ з дестабілізації країни, а також підриву безпеки громадян.

У Посольстві США в Україні розповіли, що з цього приводу консультувалися з українським урядом і координують дії з посольствами країн-членів НАТО та держав-партнерів у Києві.

"Ми продовжуємо підтверджувати нашу підтримку українського народу і робимо нинішній крок, бо віддані одному з найвищих пріоритетів Держдепартаменту – безпеці наших дипломатів та американського народу. Сполучені Штати підкреслюють, що посольство США в Києві залишається відкритим для регулярної роботи. Аналогічно, ми наголошуємо, що рішення про санкціонований/обов’язковий від’їзд жодним чином не вплине на нашу відданість пошуку дипломатичного рішення щодо глибоко тривожного нарощування сил Росії в Україні та навколо неї", - йдеться в повідомленні.

У Посольстві нагадали, що непохитна підтримка США суверенітету й територіальної цілісності стала ще міцнішою, свідчення цього - безпекова допомога українській армії у 200 мільйонів доларів, схвалена президентом США в грудні.

"Наголошуємо, що від Росії залежить, яким шляхом ми підемо. Сполучені Штати постійно говорять про два шляхи, які Росія може вибрати: діалог і дипломатія або ескалація і масовані наслідки. У той час як Сполучені Штати продовжують йти шляхом діалогу й дипломатії, якщо Росія вибере ескалацію та масовані наслідки через значні військові дії проти України, нинішня непередбачувана безпекова ситуація, зокрема вздовж кордонів України, в окупованому Росією Криму та в контрольованій Росією Східній Україні, може погіршитися без попередження", - додають у посольстві.

У зв'язку з цим Держдеп оновив четвертий рівень небезпеки у пораді щодо подорожей в Україну через посилення загроз значних військових дій Росії проти України.

"Ми наполегливо рекомендуємо громадянам США, коли вони подорожують за кордон, реєструвати свої плани подорожей на сайті step.state.gov за допомогою програми Smart Traveler Enrollment Program (STEP) і читати інформацію про країну на сайті travel.state.gov", - зазначають у дипмісії.

Раніше четвертий рівень оголошували через коронавірус.

Як писав раніше "Апостроф", Адміністрація президента Сполучених Штатів через загрозу вторгнення РФ в Україну планує посилити свою військову присутність у Східній Європі.