RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

27 вересня

26 вересня

25 вересня

24 вересня

23 вересня

20 вересня

19 вересня

Всі новини

Новий альянс України, Британії та Польщі: Кулеба назвав чотири факти

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба виступив із роз'ясненням щодо створення нового альянсу Польщі, України та Великобританії.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Як зазначив Кулеба, першою з ініціативою щодо старту тристороннього формату співпраці виступила саме Україна. Він також подякував міністрам закордонних справ Великобританії та Польщі, Ліз Трасс та Збігневу Рау за те, що вони прийняли пропозицію офіційного Києва.

Далі глава МЗС України зазначає, що цей формат співпраці трьох держав є частиною стратегії малих альянсів як проактивної зовнішньої політики України. Суть полягає в тому, що Україна не може очікувати на безпеку і процвітання в майбутньому, коли стане членом ЄС і НАТО - з урахуванням агресивної політики Росії, безпека потрібна Україні "тут і зараз".

Новий формат, за словами Кулеби, не обмежується локальною географією. Йдеться про об'єднання країн, які поділяють загальні принципи, прагнуть зміцнювати безпеку та розвивати торгівлю, готові до конкретних дій.

"Варшава, Київ і Лондон мають не лише реалістичне усвідомлення безпекових загроз Європі та стратегію протидії викликам з боку РФ, але і великий потенціал тристоронньої співпраці в галузях торгівлі, інвестицій, енергетики, зокрема відновлюваної. З’єднуючи своїми зусиллями Атлантику, Балтику та Чорне море, ми створюємо нові можливості для наших країн і для регіону загалом", - пише Кулеба.

Насамкінець, міністр зазначив, що спочатку планувалося оголосити про створення нового формату в рамках візиту глави МЗС Британії до Києва. Однак через те, що Ліз Трасс захворіла, було вирішено перенести оголошення – поки що зовнішньополітичні відомства України, Польщі та Великої Британії продовжать роботу над створенням нового формату.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, що уряд Великої Британії має намір вдвічі збільшити чисельність своїх військ у Східній Європі.

Ми також повідомляли, що до Києва з візитом прибув прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Під час свого виступу він порівняв життя по сусідству з Росією із життям біля підніжжя вулкана.