RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Зеленський провів зустріч із прем'єром Британії: про що говорили

У вівторок, 1 лютого, у Києві відбулася зустріч прем'єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона та Президента України Володимира Зеленського.

Брифінг за підсумками зустрічі транслювався на каналі "Україна 24".

Володимир Зеленський заявив, що Борис Джонсон запевнив його у підтримці Великобританією територіальної цілісності України.

Також Зеленський зазначив, що на зустрічі було обговорено низку заходів щодо стримування Росії від подальшої агресії проти нашої країни.

"Ми домовилися про спільні дії для забезпечення миру, безпеки та стабільності у чорноморському регіоні, а також активізації взаємодії у сфері кіберзахисту та кібербезпеки", – сказав президент.

Він зазначив, що у разі нової атаки Росії це буде війна не тільки в нашій країні, а повномасштабна війна в Європі.

"Ніхто не може передбачити, що буде далі, стовідсоткової гарантії ніхто не дасть. Ми маємо бути справедливими в цьому питанні, Україна має розраховувати на себе і готуватися до поганих речей. Зменшення ризиків – це потужна армія, яка не наступає, а захищає до кінця. Росіяни повинні нас чути та розуміти, що війна нікому не потрібна, і ми нікого зі зброєю не запрошуємо на свою землю. Суспільство, армія та держава змінилися. Окупації не буде, а буде трагедія. Це буде повномасштабна війна в Європі", – сказав він.

"Ми все одно всіх переможемо", – додав Зеленський, коментуючи складність переговорів щодо Донбасу.

Щодо міжнародних форматів врегулювання конфлікту на Донбасі, глава України заявив: "Ми відповідально ставимося до міжнародних угод. Мінський та нормандський – це єдині формати, які працюють, інтенсивність стрілянини знизилася. Неідеально, але інших майданчиків немає. З іншого боку, ми ведемо багато переговорів про тристоронній та двосторонній формати".

За словами Бориса Джонсона, нове вторгнення Росії в Україну було б катастрофою для самої РФ і всього світу, а також поразкою для президента Путіна.

"Загроза з боку Росії не перебільшена", – наголосив британський прем'єр-міністр.

Він додав, що дуже важливо, щоб британський уряд продемонстрував солідарність з Україною, а санкції на випадок нового вторгнення РФ дозволять цілеспрямовано бити за російськими комерційними структурами.

“Життєво важливо, щоб у Москві розуміли, що автоматично ці санкції набудуть чинності для того, щоб у ту хвилину, коли почнеться вторгнення на територію суверенної України, ці санкції почнуть працювати”, – заявив глава британського уряду.

Джонсон додав, що Великобританія узгодила свої позиції з американськими партнерами – британські та американські санкції запрацюють одночасно.

Він нагадав, що Великобританія працює над посиленням обороноздатності України, спрямовуючи військову допомогу.

"Я думаю, що найкраще донести до російських громадян те, що станеться. Російські матері мають пам'ятати про життя своїх синів, українці боротимуться до останньої краплі крові", - звернувся він до росіян.

Раніше ми писали, що прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив про готовність запровадити нові санкції проти Російської Федерації.