RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Зеленський поговорив із Байденом про ймовірне вторгнення Росії: головні тези

У неділю, 13 лютого, відбулися перемовини між президентами України та Сполучених Штатів Америки, Володимиром Зеленським та Джозефом Байденом.

"Апостроф" зібрав усе найважливіше про перемовини лідерів двох держав.

Перемовини анонсував прес-секретар Зеленського Сергій Никифоров – про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook. Никифоров повідомив, що Україна та США зібралися обговорити поточну ситуацію в питаннях безпеки і торкнуться питань про деескалацію ситуації на російсько-українському кордоні.

Реакція Білого дому

Розмова Зеленського і Байдена тривала понад півтори години - лідери обох країн заявили про свою прихильність до дипломатичного врегулювання ситуації. Крім того, Джозеф Байден заявив, що Вашингтон підтримує суверенітет та територіальну цілісність України, а також зазначив, що США та їхні союзники "швидко та рішуче" відреагують на агресивні дії Росії. Про це повідомляє прес-служба Білого дому.

"Президент Джозеф Р. Байден-молодший сьогодні провів бесіду з Президентом України Володимиром Зеленським. Президент Байден підтвердив відданість США суверенітету та територіальній цілісності України. Президент Байден ясно дав зрозуміти, що Сполучені Штати разом зі своїми союзниками та партнерами дадуть відповідь швидко російську агресію проти України. Обидва лідери погодилися з важливістю продовження дипломатичних зусиль та стримування у відповідь на нарощування Росією військової могутності біля кордонів України", - йдеться у прес-релізі.

Реакція президента України та ОП

Пізніше президент України Володимир Зеленський зробив першу публікацію у соціальних мережах щодо результатів бесіди з Джо Байденом. На своїй сторінці у Twitter глава держави пообіцяв озвучити деталі розмови.

Зеленський зазначив, що йшлося про санкції проти Росії у разі її агресії, а також про безпеку, економіку та ризики. На відміну від Байдена, президент України не сказав про дипломатичний шлях врегулювання напруженості.

Крім того стало відомо, що Володимир Зеленський запросив Джо Байдена відвідати Україну найближчим часом. Про це повідомляє CNN.

Під час розмови президент України заявив, що Київ, Харків, Одеса, Дніпро, Львів та інші міста України перебувають "під надійним захистом". Як повідомляє прес-служба Офісу президента України, Зеленський подякував Байдену за підтримку та наголосив на важливості надання дієвих гарантій безпеки нашій країні.

Також лідери двох держав обговорили можливість запровадження санкцій проти Росії у разі повномасштабної агресії проти України. Зеленський наголосив на важливості надання дієвих гарантій безпеки нашій країні та заявив, що "не може бути безпеки в Європі без безпеки України".

Під час розмови також йшлося про підвищення фінансової та енергетичної стійкості України на тлі поточних викликів. Володимир Зеленський наголосив, що українська сторона розуміє всі поточні ризики, які готові до будь-якого розвитку ситуації.

Раніше ми повідомляли, що вже третю добу, починаючи з п'ятниці, 11 лютого, західні ЗМІ активно повідомляють про те, що Росія наступного тижня почне масштабне вторгнення в Україну. Представники понад 30 країн закликали своїх громадян та дипломатів залишати Україну. На цьому тлі лідери США, Франції, Німеччини, України та Росії провели переговори щодо "українського питання".

Також ми повідомляли, що посол РФ у Швеції Віктор Татаринцев грубо висловився про антиросійські санкції, які США та НАТО загрожують запровадити на тлі загрози можливого вторгнення Росії в Україну.