RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Політична криза у Британії: Кабмін Бориса Джонсона залишили майже 40 людей

У Великій Британії сталася низка звільнень в уряді: близько 40 осіб залишили свої крісла. Це почалося після звільнення міністра охорони здоров'я Саджід Джаві та канцлера казначейства Ріші Сунак.

Про це повідомляє ВВС Україна.

Зазначається, що приводом став скандал у зв'язку з призначенням прем'єром країни Борисом Джонсоном в уряд члена парламенту Кріса Пінчера, якого звинувачують у сексуальних домаганнях.

Видання пише, що з урядових посад на знак протесту пішли як очільники відомств, так і інші працівники.

"Джонсона планує відвідати сер Грем Брейді, голова так званого Комітету 1922 року, що представляє босів консервативної партії, щоб "дати йому мудру пораду... Тепер питання лише в тому, як він піде", - стверджує джерело BBC.

Борис Джонсон визнав, що призначення Пінчера було "серйозною помилкою". Однак заявив членам парламенту, що все це не стане приводом подати у відставку. Він наголосив, що було б неправильно "піти" на тлі економічного тиску, а також війни в Україні. Прем'єр відкинув призначення позачергових виборів, наголосивши, що це можливо не раніше 2024 року.

Останнім часом британський глава уряду кілька разів приїздив в Україну, його підлеглі активно надавали українцям політичну підтримку та надсилали військове озброєння. Джонсон виступав з доволі різкою критикою політики Кремля щодо України.

Видання нагадує, що місяць тому він отримав імунітет на рік, коли парламентарям не вдалося висловити йому недовіру.

"Якщо партійні боси змінять правило одного року імунітету, торі-повстанці зможуть знову спробувати усунути Джонсона пізніше цього літа або восени. Якщо Джонсон отримає вотум недовіри в парламенті, йому доведеться піти у відставку або призначити вибори. Окрім того, він може піти у відставку добровільно - можливо, під тиском кабінету міністрів, як Маргарет Тетчер, або після нової хвилі міністерських відставок", - наголошує політичний редактор ВВС Кріс Мейсон.

Як повідомлялося, прем'єр Великобританії Борис Джонсон переконаний, що Україна здатна переломити ситуацію у війні цього року, навіть у найближчі місяці. Українське військово-політичне керівництво має реалістичний план.