RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Політика

Новини

19 вересня

Всі новини

План Китая чи "формула миру"? Портников пояснив, як ЗСУ змінили переговорні позиції РФ і України

Китайський план щодо припинення вогню по лінії зіткнення втратив актуальність для Росії після прориву ЗСУ в Курську область РФ, проте очільник Кремля Володимир Путін все одно не піде на переговори.

Про це повідомив журналіст Віталій Портников у коментарі для Lviv Media.

За його словами, наразі для Кремля стає більш логічним український варіант припинення вогню – так звана "формула миру", яку запропонував президент України Володимир Зеленський, адже за ним ЗСУ матимуть вийти з російської території.

"Путіну відтепер не вигідний китайський план, тому що цей план передбачає припинення вогню по лінії зіткнення, а це означатиме, що Путін втратить частину Курської області. А от формула миру Зеленського, яка передбачає виведення військ з української території, але не передбачає, що українські війська залишаться в Росії – набагато більш логічна для Путіна в такій ситуації. Це - логіка українських дій", - пояснив журналіст.

Однак, за словами Віталій Портникова, Путін навряд погодиться на переговори з Україною навіть в такому форматі, адже окуповані військами РФ українські території вже вписані в російську конституцію.

"Путіну все одно, де закінчувати вогонь. Якщо буде лінія зіткнення у Донецькій, Луганській, Херсонській, Запорізькій та в Курській області – це все одно нібито лінія зіткнення на території Росії. Нам може це здатися шизофренією, можемо з цим не погоджуватися, але з точки зору російської юрисдикції, пропаганди і Путіна це так", - заявив він.

Нагадаємо, за три тижні до початку операції ЗСУ в Курській області РФ президент України Володимир Зеленський заявляв, що план реалізації "формули миру" має бути підготовлений до листопада, і вже за результатами буде проводитись другий Саміт миру, де мають бути присутні представники країни-агресорки РФ.