RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

Всі новини

Торги у Раді: аналітик розповів, кого будуть заманювати у нову коаліцію

Для проведення позачергових виборів Верховної Ради України немає об'єктивних передумов, але влада готова поділитися кількома ключовими посадами з деякими парламентськими фракціями і партнерами по коаліції. Таку думку висловив у коментарі "Апострофу" старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Анатолій Октисюк.

За його словами, головний претендент на посилення коаліції - "Радикальна партія Ляшка", але на частину "пирога" розраховує і "Самопоміч", яка останнім часом зменшила публічну критику влади і навіть хвалить прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

В даному контексті, вважає Октисюк, новим главою Фонду державного майна може стати заступник Олега Ляшка з економічної політики Віктор Галасюк, а Національний банк України хоче очолити "радикал" Сергій Рибалка, нинішній голова парламентського комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності.

"Ймовірно" Самопоміч "не увійде до коаліції, але фракція, за домовленістю, може страхувати парламентську більшість, коли буде потрібно, своїми голосами", - вважає Октисюк, зазначивши, що бізнес-крило "Самопомочі" дуже невдоволено невиразною політикою Садового.

Бажання влади затягнути до коаліції фракції "Радикальної партії" підтвердив і заступник директора "Агентства моделювання ситуацій" Олексій Голобуцький.

"Можливо, вдасться затягнути і "Самопоміч". Переговори ведуться, але сьогодні ситуація погіршилася у зв'язку з затриманням екс-депутата від "Народного фронту" Миколи Мартиненка. Партія напевно зажадає якоїсь компенсації у зв'язку з втратою такого вагомого бійця", - заявив експерт. Він не виключив, що "НФ" вимагатиме призначити головою Нацбанку Арсенія Яценюка або його близького соратника нинішнього главу правління "Ощадбанку" Андрія Пишного.

Детальніше про кадрові та політичні торги у вищих ешелонах влади читайте у матеріалі "Відставочка з виходом: НБУ, ФДМ та інші предмети коаліційного торгу", який опубліковано на "Апострофі".