RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Скоро забудуть: В'ятрович зробив гучну заяву про георгіївські стрічки

Георгіївська стрічка – досить свіжий продукт російської пропаганди, який не має глибокої історії та незабаром буде забутий українцями.

Таку думку висловив "Апострофу" голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, коментуючи заборону Верховної Ради на виготовлення та публічне використання георгіївської стрічки.

Історик розповів, що як символ пам'яті про Другу світову війну стрічка почала використовуватися в РФ з 2005 року. Це була реакція на популярність в Україні помаранчевої стрічки. В'ятрович зазначив, що схожа гвардійська стрічка використовувалася як елемент декорацій, пов'язаних із Другою світовою війною, ще в радянські часи і була елементом радянських нагород.

"Я переконаний, що не потрібні десятиліття або кілька поколінь, щоб георгіївська стрічка перестала використовуватися в Україні. Це досить свіжий піар-продукт, який може бути швидко забутий. Особливо враховуючи старання Російської Федерації, яка перетворила цей символ в імперський, а для багатьох українців він символізує загрозу для України", - розповів В'ятрович.

Нагадаємо, 16 травня Верховна Рада України ввела заборону на виготовлення та публічне використання георгіївської (гвардійської) стрічки. За порушення заборони передбачено адміністративне покарання.