RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

В'ятрович про заборону георгіївської стрічки: Україна переходить у наступ

Георгіївська стрічка в такому вигляді почала використовуватися з 2005 року

Георгіївська стрічка в такому вигляді почала використовуватися з 2005 року Верховна Рада України прийняла законопроект, який передбачає заборону на виготовлення і використання георгіївської стрічки Фото: phl.ua

Верховна Рада України прийняла законопроект, що передбачає заборону на виготовлення та використання георгіївської стрічки. За його порушення передбачено штраф у розмірі 850-5100 грн або адміністративний арешт строком до 15 діб. Як швидко про георгіївську стрічку забудуть і чому Україна буде використовувати символи наступального характеру, "Апострофу" розповів голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович.

Я вважаю рішення Верховної Ради про заборону георгіївської стрічки правильним. Це був один з найактуальніших символів, який потребував заборони, зважаючи на те, що він давно вже не мав нічого спільного з вшануванням учасників та загиблих у роки Другої світової війни, а став символом сепаратизму та тероризму в Україні.

За три останні роки Червоний мак перетворися для українців на той символ, що замінив георгіївську стрічку. Кількість людей, що використовують його, є яскравим свідченням цього.

Не варто говорити про георгіївську стрічку як про щось таке епохальне і таке, що має глибоку історію. Георгіївська стрічка як символ пам’яті про Другу світову війну - дуже новий, почав використовуватися в Російській Федерації з 2005 року. Це була реакція на популярність в Україні помаранчевої стрічки. Так само схожа на георгіївську гвардійська стрічка використовувалася як елемент різного роду декорацій, пов’язаних з Другою світовою війною, ще в радянські часи. Також гвардійська стрічка була елементом радянських нагород. Я переконаний, що не потрібні десятки років чи поколінь, щоб георгіївська стрічка перестала використовуватися в Україні. Це достатньо свіжий піар-продукт, який може бути швидко забутий. Особливо зважаючи на старання Російської Федерації, яка по суті перетворила цей символ на імперський, а для багатьох українців він є радше тим, що символізує загрозу для України.

В майбутньому варто пропонувати щось своє, креативне, а не тільки намагатися реагувати на ті речі, які пропонує Росія. Червоний мак та наше гасло "1939-1945. Ніколи знову" - речі наступального характеру. Цього року окремі російські опозиційні інтелектуали говорили про необхідність використання Червоного маку та гасла "Ніколи знову" (при вшануванні пам'яті загиблих у Другій світовій війні, - "Апостроф").

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати