RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

У ГПУ розповіли, як Янукович двічі тікав з України у РФ

Екс-президент України Віктор Янукович під час своєї втечі в лютому 2014 двічі перетинав кордон з Росією.

Про це розповів прокурор департаменту спецрозслідування Генеральної прокуратури України Олексій Донськой в інтерв'ю "Новой газете".

За його словами, після перетину російського кордону Янукович повертався в Україну. Так, перший раз президент-втікач потрапив у РФ в ніч з 22 на 23 лютого 2014 року.

"З селища Урзуф Донецької області, на узбережжі Азовського моря, його разом з Клюєвим, частиною особистої охорони і супроводжуючими особами двома вертольотами ЗС Росії перекинули в Єйськ. Як ці вертольоти не виявили українські прикордонники - питання відкрите", - сказав Донський.

Він уточнив, що на території РФ Янукович під час цієї поїздки був десять-дванадцять годин, зробив внутрішній переліт по країні, з Єйська у Анапу, вже на військово-транспортному літаку.

"Близько 13.00 по Києву він вилетів з Анапи у Гвардійське, на військовий аеродром під Сімферополем, який на той час орендував Чорноморський флот Росії. У Криму, на базі флоту, перебував в ночі з 23 на 24 лютого, і вже тоді військовим кораблем ЧФ відправився знову на територію РФ", - додав Донський.

Він також повідомив, що наслідком встановлений генерал російської армії, який керував операцією по переміщенню Януковича з Донецької області у Краснодарський край і звідти до Криму, крім того, встановлена і особа людини з охорони президента Росії, яка курирувала це питання.

"Рішення Янукович приймав не за власною ініціативою. Якби він збирався просто піти від міфічної загрози, то зробив би це ще з Харкова... Говорячи про втручання Росії в події в Україні, потрібно виділити важливу обставину. Янукович не залишився у Донецьку, своїй вотчині, а полетів до Криму. Тому що з 18 лютого, з першої крові на Майдані, вже слідував вказівкам за сценарієм, який йому нав'язувався", - зазначив Донський.

Нагадаємо, 3 травня Інтерпол підтвердив зняття з розшуку колишнього президента Віктора Януковича і його сина Олександра.