RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Відомий журналіст пояснив, навіщо Порошенко знадобився закон про новий формат АТО

Український журналіст Сергій Рахманін назвав причини, чому президентові України Петру Порошенку знадобився закон "Про особливості державної політики щодо відновлення державного суверенітету України на тимчасово окупованій території Донецької і Луганської областей" (закон про переформатування АТО/реінтеграції Донбасу).

Про це Рахманін написав у своїй статті для видання "Дзеркало тижня".

Резон перший ("державницький"). На даний момент у правовому аспекті відсутні положення про координацію силових структур на Донбасі, а також про їх співпрацю з місцевими органами влади. Також влада обмежена у використанні Збройних Сил. Тому необхідний закон, який передбачає жорстку вертикаль влади, чітку виконавчу дисципліну, а також максимально враховував інтереси військових.

Резон другий ("іміджевий"). Соцопитування, до яких прислухається Порошенко, вказували на вимогу населення від влади більшої визначеності по відношенню до війни і ОРДЛО. Тому розробка закону могла бути лише якоїсь піар-акцією. І якщо Порошенко дійсно цікавила лише самореклама в цьому аспекті, то зараз він вже міг втратити всякий інтерес до закону, оскільки ініціативу у нього перехопив секретар РНБО Олександр Турчинов.

Резон третій ("прагаматический"). Порошенко може бути зацікавлений у встановленні більш жорсткого контролю над тим, що відбувається на сході України. Відповідно до законопроекту, вся повнота влади на Донбасі — військової і цивільної — покладалася на створюється Оперативний штаб, глава якого призначався б президентом за поданням начальника Генштабу. Однак у цьому випадку вся відповідальність за події на Донбасі лежала саме на Порошенка, що могло змусити його "пригальмувати" прийняття законопроекту.

Резон четвертий ("зовнішньополітичний"). Загроза юридичного закріплення за діями Росії таких термінів, як "окупація і захоплення території", "агресія" (проти чого категорично виступає Захід), може підштовхнути США, Німеччину та Францію до більш активного тиску на РФ, щоб змусити її піти на повномасштабний обмін полоненими та/або забезпечити тривале повноцінне припинення вогню, оскільки Порошенко потребує нових успіхи на Донбасі.

Детальніше про сценарії прийняття закону про переформатування АТО читайте в матеріалі "Апострофа".