RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Ілюзія ворога: в Україні нагадали, як Путін тягнув Росію в НАТО

В Україні нагадали, як президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія стане членом НАТО.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів глава "Громадської Ліги Україна-НАТО" Сергій Джердж.

Він пояснив, чому Путін створює ілюзію боязні НАТО, але сам хотів, щоб країна стала членом організації.

"Їм (Росії - ред.) потрібні загрози весь час, якщо не НАТО, то інопланетяни, так легше тримати населення в напрузі, що всі нібито хочуть знищити Росію. Це дурниці. У РФ завжди було дві правди: одна для населення, інша - для зовнішніх відносин", - заявив він.

Джердж зазначив, що в 2000 році, коли Володимир Путін став президент РФ, в одному з перших інтерв'ю ВВС сказав, що не виключає, що Росія стане членом НАТО. Не було такої екзистенціальної боязні цього.

"Але для НАТО важливі демократичні принципи, права людини. Ідея в тому, що демократичні країни всі конфлікти вирішують мирним шляхом, а тоталітарні часто провокують війну. Вся історія СРСР і сучасної Росії показує, що РФ часто буває ініціатором цих конфліктів і війн. Раніше для російських лідерів не було проблем у співпраці з альянсом, була навіть Рада Росія-НАТО, яка мала багато функцій, наприклад НАТО консультувалося з Росією, інформувало з приводу тих чи інших дій або рішень. Та ж Росія купувала у Франції "Містралі" (ми знаємо, що цього не сталося тільки через початок війни проти України), Німеччина будувала для РФ великий танковий полігон. Співпраця була практична, і ніхто від цього не страждав", - розповів глава "Громадської Ліги Україна-НАТО" .

За його словами, у лідерів Росії, діти яких часто вчаться в країнах-членах НАТО, які раніше їздили в ці країни відпочивати, боязні альянсу не було.

"А для простої людинив російській глибинці по телевізору створювали міфи, лякали, що потрібно затягнути ремені, ми повинні створювати зброю, тому що НАТО нам загрожує. А насправді цього не було, і немає", - констатував Сергій Джердж.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - "Путіну весь час потрібен ворог: якщо не НАТО, то інопланетяни - експерт по Альянсу".