RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

Всі новини

У "Народному фронті" висловилися про інавгурацію президента в траурний день 19 травня

Новообраний президент Володимир Зеленський повинен прийняти присягу в урочистій обстановці, а не в траурний день, коли Україна вшановує жертв політичних репресій.

Про це заявив глава фракції "Народний фронт" Максим Бурбак під час Погоджувальної ради, передає прес-служба політсили.

Він підкреслив, що саме в третю неділю травня, 19 травня, Україна буде вшановувати жертв політичних репресій.

"Більшовицький режим, спадкоємцями якого є кремлівська влада і особисто Путін, репресував мільйони українців. Так, тільки під час Великого терору 37-38 року в Україні засудили понад 197 тисяч осіб, з яких 122 тисяч - розстріляли ... На Дніпропетровщині наприклад, були заарештовані десятки тисяч безневинних громадян. Серед них було репресовано 25 викладачів Криворізького гірничорудного інституту та перших керівників "Криворіжсталі". Тільки за один день 25 березня 1938-го засудили сім криворізьких викладачів. Їх стратили через місяць", - підкреслив Бурбак.

Він додав, що за часів сталінізму з України виселили 2,88 мільйонів розкуркулених селян і членів їх сімей. Депортували 200 тисяч представників кримськотатарського народу, не рахуючи представників інших народів. Сотні тисяч людей засуджені за участь в ОУН-УПА.

"Жахом стали місця масових поховань - Биківня під Києвом, Дем'янів Лаз в Івано-Франківську, пісочний кар'єр під Полтавою, яр монастирського саду в Житомирі, центральне кладовище в Сумах, кладовище на Підлісній у Вінниці, Сосновський парк в Черкасах і багато інших трагічних місць масових репресій українців ... Колективізація, Голодомор, переслідування священнослужителів, вчених, художників. Невинно постраждали мільйони людей, хтось страждав за погляди, а хтось просто за те, що був українцем", - підкреслив він.

Максим Бурбак також зазначив, що всі політичні сили Верховної Ради повинні вшанувати пам'ять репресованих і загиблих.

"Ми бачили, як новообраний президент Володимир Зеленський висловив свою повагу ветеранам Другої світової війни. Це хороший приклад національного єднання. Впевнені, він продовжить цю політику щодо історичної пам'яті. В день жалоби 19-го травня ми повинні схилити голову в скорботі і заявити, що ніколи не допустимо диктатури або реваншу московської гегемонії ... Вважаємо, що новий президент Володимир Зеленський повинен прийняти присягу глави держави в урочистій обстановці. Для цього підійде інший день", - підкреслив Бурбак.