RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Зрив виборчої реформи і перші укази Зеленського: експерти представили огляд актуальних подій

Експерти Міжнародного центру перспективних досліджень представили новий випуск програми "Про зміни за 2 хвилини" за 22 травня.

Відео було опубліковано на сторінці Центру в Facebook.

Зокрема, експерт розповів про те, як Верховна Рада провалила голосування за виборчу реформу, запропоновану президентом Володимиром Зеленським. Виходячи з цього в Україні поки зберігається мажоритарна система і закриті списки на виборах.

Також співробітники МЦПД розповіли про указ Зеленського щодо розпуску парламенту, в якому не було дотримано відразу кілька конституційних принципів, що ставить під сумнів його легітимність.

Експерти згадали тему "узурпації влади Зеленським", яку піднімали окремі політичні сили. Ознаки певної "узурпації" в окремих рішеннях президента дійсно простежуються, однак вони зберігають при цьому підтримку народу, а відповідно і умовну легітимність.

Було згадано і пропозицію глави Адміністрації президента Андрія Богдана про референдум з питань відносин з Росією. Експерт Центру зазначив, що державної стратегії щодо взаємодії з РФ дійсно на даний момент немає, однак імовірність, що референдум відбудеться досить мала. У той же час сама ідея про плебісцит породить дискусію і подальший консенсус в суспільстві і політикумі щодо зазначеного питання.