RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Готуються до часу "Ч": розкрито підлий план Кремля в Чорному морі

Росія готується до перетворення Чорного моря в зону власного тотального контролю.

Про це повідомляє президент Центру глобальних досліджень "Стратегія XXI" Михайло Гончар на своїй сторінці в Facebook.

Він підкреслив, що якщо накласти карту встановлення Росією заборонених зон на карту проходження підводних газопроводів "Блакитний потік" і "Турецький потік", то в значній мірі вони збігаються.

"Це означає, що Росія готується до перетворення Чорного моря в час "Ч" - в зону власного тотального контролю під приводом нейтралізації загроз стратегічно важливої для РФ і Туреччини енергетичної інфраструктури", - пояснив Гончар.

Він також заявив, що це не нова задумка, а РФ йде до такого плану системно і послідовно, поєднуючи військову та енергетичну стратегію.

"Ось стаття 20-річної давності з "незалежного військового огляду" з промовистою назвою "Флот на сторожі "Блакитного потоку". Серед іншого мова йде про те, що "Росію видавлюють зі Світового океану", "американські ВМС все більш наполегливо освоюють Чорноморський театр військових дій", "забезпечити безпеку цієї зовнішньої морської паливної артерії може тільки Чорноморський флот РФ"", - написав президент Центру.

За його словами, це було 20 років тому, а зараз Росія дає знати США і НАТО, і вона може їх видавлювати, зоврема, з Чорного моря, яке вважає своїм.

"Подібними діями сьогодні Кремль продовжує вивчати реакцію НАТО і перш за все США на обмеження свободи судноплавства. Адже акт агресії проти української катерної групи в Чорному морі 25 листопада 2018 року не привів до якихось серйозних наслідків для Росії. Тому в Кремлі вважають, що можна і потрібно рухатися далі. Як мінімум, за логікою Росії, вони зможуть показати "Кузькіну мати" США і НАТО", - написав Михайло Гончар.

Як повідомляв "Апостроф", Росія незаконно поширює свої електронні навігаційні карти на територію українських морських просторів.