RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Формула миру: Тимошенко розповіла про спосіб повернути мир на Донбас і не дати забути про Крим

Відновити українсько-російський кордон, демілітаризувати окуповані території, повернути туди закон та Конституцію України, а також переселенців, щоб вони могли голосувати, – це умови української формули миру, виконання яких дозволить провести вибори на Донбасі без жодних підозр у капітуляції.

Про це заявила Юлія Тимошенко в ток-шоу "Право на владу" на 1+1.

Лідер "Батьківщини" нагадала, що так звана "формула Штайнмаєра" була запропонована як інструмент захоплення Росією політичної влади над Україною. Вона передбачала, що після проведення виборів в умовах окупації мав бути затверджений особливий статус Донбасу, з фактичним відокремленням цієї території – з власними судами, силовими структурами – і перетворенням її на "друге Придністров’я".

Підступність цього сценарію полягала в тому, наголосила вона, що одразу після того, як ОБСЄ визнало б вибори під окупацією законними, цю територію в її нинішньому стані "вживили" б в Україну і перетворили на інструмент російського впливу.

"На найближчих загальноукраїнських виборах голосуватимуть 5,5 млн (які раніше були на Донбасі) не людей, а бюлетенів. Вони голосуватимуть під контролем РФ за українську владу. Вважайте, що це не повернення територій, це взяття політичної влади Російською Федерацією. Це стратегії, які позбавляють нас суверенітету", – заявила Юлія Тимошенко.

Формула миру України принципово інша, тут безпекові питання передують політичним, звернула увагу вона.

"Хочете вибори? Відновіть кордон між Україною та Росією, не лінію розмежування, демілітаризуйте окуповану територію – війська окупанта мусять бути прибрані, поверніть закон, Конституцію України, поверніть людей, внутрішньо переміщених осіб, щоб вони мали можливість голосувати", – сказала політик.

Лідер партії переконана, що президенту з дипломатичним корпусом треба домагатися запровадження української формули миру.

Свою роботу має виконати і Верховна Рада, виправивши закон про особливий статус Донбасу і прибравши з нього пункти, що суперечать національним інтересам України.

"Нам треба всім об’єднатися, щоб не втратити шанс повернення миру на окупований Донбас та в жодному раз не дати забути про Крим", – підсумувала Тимошенко.