RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

У команді Зеленського запланували призначити нових керівників САП і НАБУ - журналістка

За інформацією ЗМІ, в "Слузі народу " планують звільнення Назара Холодницького, щоб призначити "свого" очільника антикорупційного органу.

Про це повідомила журналістка Соня Кошкіна з посиланням на джерела в "Слузі народу ".

"Не думаю, що Холодницький досидить до Нового року". Це цитата одного з ватажків Слуг. Я, правда, не дуже розумію механізм. Якщо згідно з законом Закону, керівника САП можна хіба вперед ногами винести. Так що якщо мова не про особисту неприязнь, а про серйозний намір, під нього потрібно міняти закон. Чому б, власне і ні? Якщо в ОП вже не раз анонсували намір ініціювати передачу президенту права фактично монопольно знімати і призначати глав НАБУ і САП", - пише Кошкіна.

Тим часом вчора, 28 жовтня президент Володимир Зеленський приїхав у будівлю Національного антикорупційного бюро у Києві, де зустрівся із його співробітниками, і з представниками Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Там він заявив, що, дослівно, "ми на вас впливати не будемо і не хочемо ". Тож найближчим часом стане зрозуміло, чи ця заява була зроблена лише для заспокоєння міжнародної спільноти, яка наполягала на створенні дійсно незалежних антикорупційних органів, чи Зеленський дійсно не планує втручатись у їх діяльність, а поставити "своїх" людей планує хтось без відома самого Зеленського.

За законом, призначення на адмінпосади в САП здійснює генпрокурор за результатами конкурсу. Організацію та проведення конкурсу здійснює комісія, до складу якої входять чотири особи, визначені Радою прокурорів України та сім осіб, визначених Верховною Радою. Це принцип закладений в законодавстві, щоб убезпечити антикорупційний орган від впливу влади, зробити його незалежним і ефективним у боротьбі з корупцією у владі.