RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

У Гаазі дали хід справі про захоплення Росією українських кораблів

Україна отримала перший процедурний наказ Арбітражного Трибуналу щодо справи "Спір про затримання трьох українських військово-морських кораблів і членів їх екіпажів".

Про це повідомляє заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль на своїй сторінці в Facebook.

"Для нас було дуже важливо зафіксувати в назві не тільки порушення Росією норм міжнародного права, а й відобразити, що ця суперечка стосується наших моряків, які провели 9 місяців у в'язниці. І Арбітраж нас почув", - написала вона.

Зеркаль зазначила, що Росії на вдалося затягнути Україну і Арбітраж в тривалий і багатоступінчастий процес. Згідно з розкладом ми повинні представити свій Меморандум за 6 місяців, але ніхто не заважає нам підготувати і подати його раніше.

"І з моменту подачі Меморандуму у росіян буде 3 місяці для того, щоб скористатися своїм правом і висловити заперечення щодо юрисдикції - зіграти в їх улюблену гру заперечування права Арбітражу розглядати цю справу, використовуючи вже зрозумілу лінію, яку вони безрезультатно намагалися нав'язати суддям в Гамбурзі про виключенні з їх компетенції військової діяльності. Оскільки військова діяльність відповідно до заяви, зробленої Росією до Конвенції, виключена з юрисдикції як Міжнародного трибуналу з морського права, так і Арбітражного Трибуналу", - підкреслила міністр.

При цьому Україна має право прокоментувати заперечення росіян і звернутися до Арбітражу з проханням їх відхилити. Наша позиція полягає в тому, що вирішити питання юрисдикції у цій справі окремо від розгляду фактів неможливо.

"Відповідно, Арбітраж повинен визначити, чи дійсно є підстави для поділу процесу на 2 стадії (юрисдикційну і по суті) і прийме рішення про подальші стадії розгляду справи. У разі прийняття рішення про поділ процесу на 2 стадії ми отримаємо 3 місяці на підготовку відповіді на російські заперечення. Якщо поділ не відбудеться, то росіяни будуть змушені подати свій Контр-Меморандум протягом 6 місяців з дати винесення Арбітражем рішення про відхилення розгляду попередніх заперечень РФ на юрисдикційній стадії", - написала Зеркаль.

Арбітраж також визначив, що письмові позиції сторін будуть оприлюднені в момент початку усних слухань. Крім того, промови агентів будуть відкритими, а щодо доступу громадськості до решти слухань, рішення будуть прийняті Арбітражем додатково напередодні слухань. Отже, РФ не вдасться приховати факти і свої порушення від широкої громадськості і спотворити історію.

"Звичайно, це справа не буде дуже швидкою, але впевнена, що за гідність і свободу треба боротися до кінця! Метою є визнання РФ країною, яка порушує військові імунітети і отримання належної компенсації", - зазначила міністр.

Як повідомляв "Апостроф", заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль заявила, що, ймовірно, покине свою посаду вже на наступному тижні.