RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія повернула Україні захоплені військові кораблі: всі подробиці

Передача кораблів відбулася в морі

Передача кораблів відбулася в морі Фото: скріншот

У понеділок, 18 листопада, відбулася передача Росією Україні військових катерів "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксира "Яни Капу", які були захоплені країною-агресором разом з українськими моряками в листопаді 2018 року.

18 листопада

13:10 Військово-морської сили України підтвердили передачу захоплених Росією українських кораблів. Зараз українські буксири "Титан", "Гайдамаки" та пошуково-рятувальне судно "Сапфір" разом з катерами і буксиром почали рух в напрямку материкової України.

12:35 У російському МЗС заявили про завершення процедури передачі українських кораблів, захоплених у 2018 році. Передача кораблів, як і передбачалося, пройшла в нейтральних водах. У десяти милях від місця, де в минулому році Україна втратила свої судна.

12:20 Російська Федерація почала передачу кораблів ВМС України, які були захоплені в Керченській протоці в листопаді минулого року, повідомляє ТАСС.

10:50 Російський адвокат Микола Полозов розповів, що слідчий у справі українських моряків перебуває зараз у Керчі, де до сих пір залишалися захоплені російською ФСБ українські військові катери.

"Питання про передачу українських суден порушувалося ще кілька тижнів тому, і про це ми говорили зі слідчим. Він говорив, що планує поїхати до Керчі і братиме участь в якихось діях з оформлення передачі цих суден. Зараз слідчий виїхав туди і це, ймовірно, свідчить про те, що передача суден все ж здійсниться", - сказав він.

10:08 Командувач ВМС ЗС України Ігор Воронченко заявив, що повернення Україні двох катерів і буксира, які були захоплені в 2018 році, відбувається згідно з планом.

"Йде процес. Офіцери знаходяться в точці, про яку говорили. Все за планом", - сказав він.

08:58 Станом на 08:00 українські буксири "Титан", "Гайдамака" і рятувальне судно "Сапфір" стоять на якорі в точці зустрічі біля східного узбережжя Криму в супроводі російських бойових кораблів, повідомив журналіст Юрій Бутусов.

За його словами, очікується підхід російських кораблів, що буксирують захоплені українські катери і буксир "Яни Капу". Очевидно, що передача відбудеться найближчим часом, але росіяни затягують процес.

17 листопада

20:00 Українські журналіст Юрій Бутусов розповів, що передача захоплених кораблів Україні пройде вночі в понеділок, 18 листопада.

19:30 Передача захоплених українських кораблів під час атаки Росії в Азовському морі пройде поблизу Південного берега Криму. Після передачі захоплені кораблі на буксирі відведуть в Одесу.

14:34 Російські окупанти раптово заявили, що передача Україні трьох кораблів, затриманих у Керченській протоці, пройде не 17, а 18 листопада.

13:33 Українські буксири "Гайдамаки", "Титан" і пошуково-рятувальний корабель "Сапфір" стоять приблизно в 13 милях від берега в районі Алупки. Вони очікують захоплених у листопаді минулого року кораблів ВМСУ, які покинули Керч. Передача суден повинна відбутися поблизу Південного берегу Криму.

12:28 Українські військові кораблі пройшли через Керченську протоку в бік Чорного моря.

Раніше повідомлялося, що Росія не буде віддавати зброю українських військових моряків, а також документи по радіостанції (імовірно марки Harris), які були на суднах.

Передача кораблів повинна відбутися в морі, куди їх відбуксирують російські буксири з окупованої Керчі, в певній точці їх повинні зустріти українські судна і доставити до місця призначення.

11:55 Вранці в порту Керчі почалося буксирування українських військових кораблів, захоплених Росією в минулому році, у відкрите море. Першим причал Керченського морвокзалу покинув буксир "Яни Капу". Потім на буксир був узятий один з катерів - "Бердянськ". На його борту закладена пробоїна, отримана ним рік тому під час обстрілу з боку росіян.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

За даними російських ЗМІ, операція проходить під контролем кораблів російських прикордонників. Морвокзал у Керчі повністю оточений поліцією. Очікується, що два катери ("Бердянськ" і "Нікополь") і буксир будуть передані Україні у відкритому морі.

Як відомо, 25 листопада 2018 року співробітники ФСБ Росії обстріляли і захопили в Чорному морі українські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися в Одесу після спроби пройти через Керченську протоку.

Російські силовики незаконно затримали 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону Росії, "судили" в окупованому Криму і перевезли в Москву.

16 квітня 2019 року Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення полонених моряків і суден. 25 травня Трибунал ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до Росії, яким суд зобов'язав РФ звільнити моряків і судна. У той же час суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених.

Термін виконання рішення закінчився 25 червня. У цей день від Міністерства закордонних справ Росії надійшла нота, якою Україні пропонувалося надати письмові гарантії продовження кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. У ноті-відповіді МЗС України назвало позицію Москви неприйнятною.

7 вересня між Україною і Росією відбувся обмін утримуваними особами в форматі "35 на 35". Серед тих, хто повернулися на батьківщину, були захоплені Росією після інциденту біля Керченської протоки 24 українських моряка.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України