RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Зеленський прийняв рішення щодо скандального закону про незаконне збагачення

Президент України Володимир Зеленський підписав прийнятий Верховною Радою 31 жовтня закон про незаконне збагачення, який передбачає конфіскацію незаконних активів у чиновників і покарання за придбання таких активів.

Про це повідомили на офіційній сторінці глави держави.

"Завданням закону є відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, а також введення інституту стягнення в дохід держави необґрунтованих активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування", - сказано в повідомленні.

Згідно з цим документом Кримінальний кодекс України буде доповнено новою статтею 368-5 "Незаконне збагачення", згідно з якою придбання представниками влади активів, вартість яких більш ніж на 6,5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує їх законні доходи, карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Активами вважаються грошові кошти (зокрема готівкові кошти, кошти, що знаходяться на банківських рахунках або на зберіганні в банках або інших фінансових установах), а також інше майно, майнові права, нематеріальні активи, зокрема криптовалюта, обсяг зменшення фінансових зобов'язань, а також роботи або послуги, надані особі, уповноваженій на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Цим же документом внесені зміни до Цивільного процесуального кодексу України, згідно з якими справи про визнання активів необгрунтованими і їх стягнення в дохід держави розглядає Вищий антикорупційний суд. Це буде повинно стати гарантією їх неупередженого розгляду.

Про законопроект, який викликав безліч суперечок серед народних депутатів "Слуги народу", читайте в матеріалі "Апострофа": Кримінальне чтиво: як Рада приймала закон про незаконне збагачення