RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

Рада прийняла рішення по скандальному закону про незаконне збагачення

Верховна Рада України підтримала в першому читанні проект закону №1031 щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та покарання за надбання таких активів.

Документ підтримали 316 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів, повідомляє прес-служба парламенту в Twitter.

У законопроекті, зокрема, пропонується підвищити мінімум збагачення, який дозволяє притягувати до відповідальності.

У проекті закону і пояснювальній таблиці до нього йдеться про активи на понад 15 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (наразі - 255 тисяч гривень). Водночас у порівняльній таблиці до законопроекту йдеться про 12 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (наразі – 204 тисячі гривень).

Раніше Конституційний суд України визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу 368-2 щодо незаконного збагачення.

Стаття зобов'язувала державних службовців давати пояснення про джерела їх доходів і доходи членів їх сімей. У разі не можливості довести джерела доходів, чиновник несе відповідальність аж до кримінальної.

Через рішення Конституційного суду України може втратити безвізового режиму з Європейським Союзом і фінансової допомоги від МВФ.

Міжнародна організація по боротьбі з корупцією Transparency International вважає, що визнана неконституційною стаття 368-2 КК України, насправді покладала тягар доведення невинуватості не на підозрюваного, а на сторону обвинувачення.