RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Комітет Геруса провалив законопроект щодо "зелених" тарифів 2543, який підтримали інвестори

На засіданні комітету Верховної ради з питань енергетики та комунальних послуг депутати з фракції "Слуга народу" відмовилися підтримати законопроект №2543 "Про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в сфері відновлюваної енергетики".

Законопроект підтримали тільки 8 з 17 присутніх на засіданні, що представляють опозиційні фракції, повідомляє РБК-Україна.

Проект закону №2543 є компромісним варіантом щодо врегулювання ключових питань сектора відновлюваної енергетики, насамперед зниження розміру "зеленого" тарифу для окремих виробників електроенергії з відновлюваних джерел енергії, що покращить фінансовий стан ДП "Гарантований покупець" і забезпечить якісне виконання функцій гарантованого покупця електроенергії.

За словами одного зі співавторів законопроекту №2543, депутата Лесі Василенко, він дозволить розвивати "зелену" енергетику, захистить інвесторів і сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості України. Підтримати законопроект закликали ряд галузевих асоціацій та понад 70 найбільших учасників ринку альтернативної енергетики.

У листі на ім'я міністра енергетики Олексія Оржель і голови профільного парламентського комітету Андрія Геруса, посольства Данії, Норвегії та Швеції закликали до необхідності досягнення на законодавчому рівні компромісу в питанні "зелених" тарифів заради збереження інвестпривабливості України і продовження розвитку відновлюваних джерел енергії (ВДЕ).

Раніше з жорсткою критикою "зелених" тарифів виступив підприємець Ігор Коломойський, на думку якого держава не отримує вигоди від зеленої енергетики, а її дотування лягає на плечі бізнесу.

"Консультуюсь з юристами з приводу подачі запиту в Конституційний суд - справедливо, що вся країна, у якій гігантські економічні проблеми, скидається і дотує один з найдорожчих видів виробництва електроенергії в порівнянні з іншими, більш дешевими?", - обурювався бізнесмен.