RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

В Україні набув чинності закон про скасування недоторканності нардепів: що зміниться

З 1 січня 2020 року для притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешту народного депутата України більше не потрібно згоди Верховної Ради.

Відповідні зміни до Конституції були затверджені 3 вересня 2019 року.

Згідно з новим законом, займатися досудовим розслідуванням кримінальних проваджень, відкритих проти народних депутатів, мають право виключно слідчі Національного антикорупційного бюро України та центрального апарату Державного бюро розслідувань.

При цьому клопотання про дозвіл на затримання, про запобіжний захід (утримання під вартою домашній арешт), проведення інших слідчих розшукових дій повинні бути узгоджені з генеральним прокурором.

Крім того, згідно з новою редакцією статті 80 Конституції України, народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Як повідомляв "Апостроф", в середу, 18 грудня, Верховна Рада України внесла важливі правки в законодавство, які остаточно скасовують недоторканність народних депутатів. Документ підтримав 291 парламентарій.