RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Зеленський обговорив з Меркель обмін полоненими і авіакатастрофу в Ірані: подробиці

У телефонній розмові з президентом України Володимиром Зеленським федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель висловила співчуття з приводу авіакатастрофи в Ірані, обговорила ситуацію з транзитом російського газу і розведенням сил на Донбасі.

Про це повідомили на офіційному сайті глави української держави.

У розмові з Ангелою Меркель український президент відзначив, що очікує ефективного розслідування авіакатастрофи і притягнення до кримінальної відповідальності винних у збиванні літака українських авіаліній, а також на компенсації сім'ям загиблих і компанії-перевізнику. При цьому президент України закликав Німеччину політично сприяти цьому процесу.

Сторони також обговорили укладені домовленості щодо транзиту газу через територію України в Європу.

"Володимир Зеленський зазначив, що задоволений досягнутим компромісом і укладенням нового контракту, і подякував Німеччині за посередництво. Ангела Меркель зі свого боку зазначила, що наступним завданням є забезпечення збільшення інвестицій в українську ГТС для підвищення її конкурентоспроможності", - сказано в повідомленні прес-служби президента.

Обговорюючи ситуацію на Донбасі, Володимир Зеленський подякував Меркель за сприяння у звільненні з полону бойовиків 76 українських громадян і повідомив, що зараз ведеться робота над формуванням чергових списків для звільнення. При цьому український президент висловив стурбованість недопуском представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до незаконно утримуваних осіб на непідконтрольних територіях.

Крім того, Зеленський вказав на невиконання бойовиками домовленостей щодо забезпечення реального режиму "повної тиші" на Донбасі.

За його словами, на консультаціях Тристоронньої контактної групи в Мінську, які відбудуться, в четвер, 16 січня, українська сторона буде просувати заходи для повного і всеосяжного припинення вогню. Для цього вже визначено перелік трьох додаткових ділянок розведення сил і засобів.

"Для нас дуже важливо, щоб це були саме гуманітарні ділянки. Це важливо для людей", - підкреслив президент.

Як повідомляв Апостроф, в суботу, 11 січня, президент України Володимир Зеленський домовився з президентом Франції Емманюелем Макрона про проведення переговорів щодо ситуації на Донбасі по телефону в форматі Україна-Німеччина-Франція.