RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Визнав помилку: нардеп Соболєв прокоментував випад Зеленського на адресу Геруса через імпорт російської електроенергії

Президент Володимир Зеленський на виступі у Верховній Раді фактично визнав, що відкриття імпорту електроенергії з Росії, яке ініціював голова енергетичного комітету Верховної ради Андрій Герус, було помилковим.

Про це заявив народний депутат Сергій Соболєв у Верховній Раді, передає "РБК-Україна".

"Ви готові до енергетичної реформи? Ми розуміємо, що 54% забезпечує "Енергоатом". Найлегше зараз за рахунок "Енергоатому" покласти енергетику, ще й дозволивши те, що зробив пан Герус, про що відверто сказав президент, відкрити ринок для Росії, для завезення сюди дешевої дотаційної російської електроенергії. Ви готові це зупинити?" - заявив нардеп.

Під час виступу у Верховній Раді президент Володимир Зеленський заявив, що про імпорт струму з Росії не може йти мови в ситуації, коли в країні криза у вугільній галузі і шахтарі залишаються без роботи.

"Скажіть мені, будь ласка, про який імпорт чужої електроенергії може йтися, коли наші шахтарі незахищені державою, Україною? Це тисячі шахтарів і їх сім'ї", - сказав Зеленський.

Згідно з протоколом Всеукраїнських зборів працівників вугільної промисловості 25 лютого 2020 року президент Володимир Зеленський доручив зупинити з 1 березня імпорт струму з Росії та Білорусі та завантажити вугіллям вітчизняні ТЕС.

Імпорт електроенергії з Росії було відновлено з 1 жовтня 2019 року завдяки "поправці Геруса". Зростання російського імпорту призвів до обмеження потужностей українських енергопідприємств і зниження рівня споживання вугілля вітчизняними ТЕС.