RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Британський аналітик розповів про ознаки втручання друзів Зеленського в роботу судів

Оточення президента України Володимира Зеленського втручається в роботу судової влади, прикладом чого є ситуація з рішенням Верховного суду про продаж майна пов'язаної з друзями президента будівельної компанії-боржника приватному банку.

Таку думку висловив в блозі для Atlantic Council колишній радник з питань Європи Міністерства закордонних справ Великої Британії в 1997-2001 роках, незалежний аналітик Девід Кларк.

Експерт вказав, що сам Зеленський не вважається підданим корупції, проте його оточення створює проблеми, які впливають на його рейтинг. Оглядач зазначає зв'язки президента з Ігорем Коломойським - власником ЗМІ, чий канал "допомагав" йому на виборах. Крім проблем з Коломойським і його спробами повернути вплив на націоналізований Приватбанк, є й інші приклади спроб оточення глави держави впливати на рішення українських судів.

Експерт звернув увагу на рішення Верховного суду, що шокувало громадськість, згідно з яким були скасовані постанови судів нижчої інстанції про аукціони на активи будівельної компанії "T.M.M.", яка відмовилася погасити борг в 15 млн євро перед комерційним банком "Укрсоцбанк". Розпорядженням про повернення активів "T.M.M." борг компанії фактично списується за рахунок кредитора і тих, хто купив її активи. Як пише експерт, рішення суду викликало підозри щодо втручання з боку оточення президента.

Детальніше про зв'язки оточення президента з приватною компанією писало видання РБК-Україна. Згідно з розслідуванням журналістів, фінансовий директор "Т.М.М." - Лариса Чивуріна є дружиною Андрія Чивуріна - редактора шоу "Ліга сміху" студії "95 Квартал".

Щодо цієї компанії в 2016 році три українські банки - "Укрсоцбанк", "ПУМБ" і Ощадбанк зверталися до суду - в їх заяві було зазначено, що компанія не виплатила кредитів на 1 млрд гривень. Майно "Т.М.М." стягнули і продали на аукціонах на суму 400 млн гривень. Однак друг президента і також екс-співробітник "95 кварталу" Іван Баканов очолив СБУ, і служба поновила справу "Т.М.М.".

Британський аналітик вказав, що подібні скандали негативно впливають на цілі сектори української економіки.

"Це більше, ніж боротьба за активи, оскільки створює "головний біль" для фінсектору через невизначеність - чи є договори заставної позики здійсненними щодо боржників, пов'язаних з елітою. Це може стримати банки в наданні кредитів і не відповідає потребам України в стимулюванні розвитку бізнесу ... Є багато часу, щоб змінити курс, але це якщо Зеленський готовий порвати з друзями, які його стримують", - написав експерт.

У понеділок, 4 травня, на сайті Atlantic Council анонсували онлайн-брифінг голови Офісу президента Андрія Єрмака, який обговорить ряд ключових для України питань - від кризи, викликаної пандемією коронавірусу, до проектів із забезпечення миру на сході України.