RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

В ОГПУ готують призначення людей з сумнівною репутацією - ЗМІ

На топ-посади в Генпрокуратурі претендують люди з сумнівним і кримінальним минулим, одним з них є радник Ірини Венедиктової, а раніше співробітник військової прокуратури Євген Устименко.

Про це йдеться в розслідуванні kp.ua.

За інформацією видання, працюючи у військовій прокуратурі, Устименко став ініціатором переведення в закритий режим суду над вбивцями адвоката Юрія Грабовського, який захищав спецназівця ГРУ РФ Олександра Александрова, якого взяли в полон в ході бою біля міста Щастя. В результаті судовий розгляд триває вже четвертий рік. На думку колеги Грабовського Оксани Соколовської, це було зроблено, щоб спустити справу на гальмах.

"Для чого це робиться? Щоб пройшли всі можливі терміни розгляду справи, змінився верховний адміністративний склад країни, а потім справою ніхто не займався. Щоб всі забули про існування справи", - заявила вона.

Іншою справою, якою займався Устименко, було розслідування розголошення секретних відомостей компанією "Метінвест" при постачанні клем роздільного кріплення рейок для Донецької залізниці Єнакіївським меткомбінатом, що знаходяться на території ОРДО. Результатом стали диверсії на залізниці під час перевезення озброєнь і боєприпасів. Винні, за інформацією ЗМІ, не встановлені.

Також Устименка було викрито в порушенні закону при проведенні обшуку у адвоката Сергія Титаренка. Згідно зі скаргою київської Ради адвокатів, про обшук не було подано повідомлення і не було забезпечено присутності представника Ради адвокатів.

Іншим претендентом на високу посаду в ГПУ є Дмитро Литкевич, який був фігурантом кримінальних справ, пов'язаних з відмиванням грошей. Як приклад приводиться справа про відкриття магазину безмитної торгівлі на території автомобільного прикордонного переходу "Гоптівка" фірмою батька Литкевича Олександра. Для відкриття магазину Литкевич-старший взяв 100 тисяч доларів, імовірно отримані від корупції, у начальника УСБУ Харкова Олександра Полковниченка. В ході розслідування Дмитро Литкевич доставлявся в Київське РВВС Харкова для вручення повістки. В ході розслідування іншої справи про відмивання грошей, з'ясувалося, що Дмитро Литкевич надав фіктивні довідки про доходи для отримання понад 400 тисяч доларів кредиту в Укрсоцбанку. Довідки були підписані його матір'ю, яка є директором і засновником ТОВ "Елегант". Другим засновником цієї фірми є сестра Дмитра Литкевича.

Литкевич вже бере участь в нарадах ГПУ, хоча його ще не призначено.

Журналісти вважають, що Устименко та Литкевич можуть скомпрометувати не тільки главу ГПУ, а й відомство в цілому.

"Не можна сказати, що це додасть рейтингу Офісу генпрокурора і самій Ірині Венедиктовій. Тим більше, якщо ці люди з радників перейдуть в статус начальників департаментів або відділів", - констатує видання.